La Xina troba una mostra viva de Covid-19 en bacallà congelat

El risc de contagi mitjançant els aliments continua considerant-se molt baix.

Una dona compra en un mercat de Pequín. (Efe)
Una dona compra en un mercat de Pequín. (Efe)
19 d'octubre 2020 - 13:08

La Xina ha trobat, per primera vegada, una mostra viva del coronavirus SARS-CoV-2 en l’embalatge de paquets de bacallà congelat importat rebuts en el port de Qingdao –no n’han especificat la procedència–, escenari de l’últim rebrot al país asiàtic.

El Centre de Prevenció i Control de Malalties de la Xina ha indicat que es tracta de “la primera vegada que s’ha confirmat fora d’un laboratori que aquest nou coronavirus pot sobreviure durant un llarg període en l’exterior de l’empaquetat de productes en condicions especials de transport refrigerat”. Aquesta troballa podria significar que “el coronavirus utilitza els productes refrigerats com a portadors”, la qual cosa possibilitaria la seua propagació “transfronterera i a llarga distància”, va informar anit el diari estatal Global Times.

“Els virus supervivents en la superfície dels productes podrien infectar a qui entre en contacte amb ells sense usar protecció”, la qual cosa col·loca en situació especialment arriscada als treballadors del sector, sostenen les autoritats sanitàries xineses.

No obstant això, van assegurar que no s’han detectat fins ara contagis de coronavirus a través de la ingesta d’aliments, per la qual cosa van considerar “molt baix” el risc d’infecció per al públic general.

Citat per Global Times, el subdirector del Departament de Biologia de Patògens de la Universitat de Wuhan, Yang Zhanqiu, va opinar que aquest descobriment “ajuda a avançar en la investigació sobre la capacitat de supervivència del virus, sobre la seua estructura vital i, el més important de tot, els seus orígens”.

Segons Yang, si la seqüència genètica del virus detectat en els embalatges de bacallà coincideix amb la trobada en humans, podria posar sobre la taula la possibilitat que s’origine a través de criatures aquàtiques, i no rates penades o pangolins.

Les autoritats sanitàries xineses van concloure la setmana passada que l’origen del rebrot detectat el passat 11 d’octubre a la ciutat de Qingdao, en l’est del país, es va deure precisament al fet que dos estibadors del port van contraure el virus en entrar en contacte amb productes que contenien restes del virus.

Per a frenar el rebrot, Qingdao va posar en marxa una campanya d’anàlisi a tota la seua població conclosa divendres passat, i en cinc dies va realitzar quasi 11 milions de proves d’àcid nucleic als seus habitants, sense trobar més positius que els 13 anunciats prèviament.

L’últim comunicat de la Comissió Nacional de Sanitat de la Xina, publicat hui, va apuntar que hi ha al país asiàtic 249 infectats actius, dels quals 4 es troben en estat greu.

També et pot interessar

stats