La xifra de contagis setmanals ja triplica els registres de fa mes i mig

La positivitat creix deu punts a la Comunitat Valenciana en sis setmanes i continua sent la més alta d'Espanya.

Un grup de sanitaris atén un pacient de Covid-19
Un grup de sanitaris atén un pacient de Covid-19

La Comunitat Valenciana s'ha submergit en la tercera onada del coronavirus amb el pitjor escenari possible pel que fa als indicadors epidemiològics, que en els primers dies de 2021 han trencat els registres màxims de tota la pandèmia amb cada actualització. El significatiu repunt de Covid-19 que va començar a evidenciar-se en la segona quinzena de desembre, provocat fonamentalment per l'augment de la mobilitat del pont de la Puríssima, s'ha multiplicat exponencialment després de les festes de Nadal. L'evolució de les últimes sis setmanes mostren pràcticament tots els indicadors de la pandèmia desbocats, amb més de 70.000 contagis i 900 defuncions en l'últim mes de 2020 i el que ha transcorregut de gener.

Entre el 4 i el 10 de gener s'han registrat 22.103 positius i 256 morts, unes xifres mai vistes en només set dies des que va començar la crisi sanitària. Els casos de l'última setmana completa multipliquen per més de tres els diagnosticats entre el dilluns 30 de novembre i el diumenge 6 de desembre (6.637), mentre que les víctimes mortals quasi dupliquen el registre setmanal de fa mes i mig.

Dades consolidades fins el 10 de gener. Font: Conselleria de Sanitat

El que semblava un aplanament de la corba d'incidència del virus en la primera part de desembre es va trencar abruptament amb la pujada de casos notificats després del pont, que es van multiplicar en la setmana del 14 de desembre. El 2021 ha començat amb un segon pic, més acusat encara, que les veus expertes atribueixen a les celebracions de Nadal, el 24 i el 25 de desembre.

Aquest creixement exponencial de contagis en el territori es visibilitza també en l'evolució de la taxa de positivitat, és a dir, la quantitat de persones que donen positiu en la infecció entre totes les proves realitzades. L'indicador, que actualitza diàriament el Ministeri de Sanitat, ha crescut en més de deu punts durant les últimes sis setmanes i n'encadena varies encapçalant el rànquing de tot Espanya: el 30 de novembre era del 15,02% i en el balanç del 8 de gener (l'últim disponible) s'havia disparat fins el 25,89%. També la xifra de persones infectades en aquests moments a la Comunitat Valenciana és la més alta de tota l'epidèmia, 21.363. Fa sis setmanes hi havia 13.865 contagis actius en el territori.

El repunt de la pandèmia en desembre té reflex immediat en els hospitals valencians, on la pressió assistencial encadena setmanes d'augments sense treva i ha trencat el registre màxim de pacients durant la primera onada. La primera setmana de gener ha acabat amb 2.332 persones hospitalitzades per Covid-19, quasi un miler més de les que hi havia el 30 de novembre. Des d'aleshores, l'ocupació de llits quasi s'ha duplicat segons les dades del Ministeri de Sanitat, i supera el 23%. La xifra també multiplica per dos la mitjana estatal. En les unitats de cures intensives (UCI) la situació també és molt complicada, però encara no s'ha arribat al pic d'abril, quan va haver-hi 386 pacients. A hores d'ara hi ha 332 persones ingressades en crítics, un 15,7% més que fa sis setmanes. El 35,61% dels llits estan ocupats, deu punts per damunt de la mitjana espanyola.

Dades consolidades fins el 8 de gener. Font: Conselleria de Sanitat

Amb aquest colpidor panorama, la previsió dels models matemàtics i dels epidemiòlegs és que les dades continuen empitjorant les pròximes setmanes. Segons han alertat, el pic de la tercera onada encara no ha arribat i el que s'ha vist en els últims dies és l'impacte de la primera part de Nadal. La factura està incompleta perquè falta sumar-hi els efectes de les celebracons de Cap d'Any i Reis, que començaran a manifestar-se a partir d'aquesta setmana.

També et pot interessar

stats