La vida vista des d’una nau ocupada
Vora trenta migrants d’Argèlia malviuen en una antiga vaqueria de Tavernes Blanques.
Abdallah viu des de fa tres anys a València. El seu domicili és una antiga vaqueria als afores de Tavernes Blanques, a l’Horta, on conviu amb una trentena de compatriotes d’Argèlia. Uns acaben de vindre a Espanya, però altres fa 20 anys que viuen a València. Cap d’ells ha aconseguit de moment una vivenda digna. Ara, les autoritats tenen por de que es repetisca una tragèdia com la de Badalona.
“Treballe en el camp, en la ferralla”, explica Abdallah amb dificultats en castellà. Viu en l’antiga vaqueria perquè, diu, no té diners ni treball. Cada dia s’alça i busca ferro vell. Un quilo es paga a quinze cèntims. “Cal buscar molta ferralla”, resumeix amb bon humor. Un dia trau 10 euros, un altre cinc, o 15 euros per a comprar menjar. A pesar de tot, creu que a Espanya es viu millor que a Argèlia.
Amb ell, un altre compatriota de 19 anys també viu a l’edifici. Diu que té fred. La nau, abandonada i plena de deixalles, és un edifici gran, de sostres alts, sense parets en molts punts i inclús també sense sostre en algunes zones. En entrar en les habitacions que han condicionat per a dormir, es repeteix la mateixa imatge. Les habitacions estan en general desordenades i plenes de roba i objectes, amb matalassos per a dormir per terra i bombones de butà. Una té una columna de microones apilats, quasi totes un frigorífic i una cuineta. En un altra, es veu un lladre en l’aire amb més de vuit carregadors i electrodomèstics enganxats. Lluny de les comoditats habituals de la vida quotidiana, cada habitacle evidencia la rutina diària d’aquests migrants.
Des de fa una dècada ha crescut la presència de migrants a l’edifici, i cada vegada són més habituals els incendis i la policia hi ha d’intervindre. L’Ajuntament fa temps que segueix la situació de l’antiga vaqueria. Jorge Fontestad, regidor de Seguretat Ciutadana, explica a À Punt, que “són diverses les actuacions que ha fet ací la Policia Local i serveis socials”. Fontestad explica que el nombre de migrants ha crescut durant la pandèmia i “el que es pretén és que estiguen atesos des de serveis socials i sanitat”.
Nau industrial de Tavernes Blanques on resideixen els migrants
El regidor detalla que se’ls ha facilitat accés a aigua potable, que no té l’edifici, i que tenen SIP i, per tant, atenció sanitària. A més, des de Serveis Socials estan intervenint en els casos en els que sel’s pot ajudar. “Sel’s ha oferit en molts casos algun dels albergs de la Generalitat, però és complex que aquestes persones tornen a entrar els mecanisme que té l’Estat per tractar de reintroduir-los en la societat”, agrega. “Creiem que és un drama, evidentment, les condicions en les quals viuen ningú les voldria i evidentment, la voluntat de l’Ajuntament és evitar aquestes situacions. Des de l’Ajuntament hem vingut a vore l’estat de l’edifici i si està en un estat que no és adequat farem el treball per a avisar al propietari”, ha ampliat.
L’edifici està inclòs en un pla de desenvolupament urbanístic que encara no està desplegat. L’Ajuntament està negociant amb els propietaris del pla per a desbloquejar-lo i també resoldre aquesta situació. “Evidentment abans que es faça res es comunicarà a la Conselleria la situació que hi ha ací perquè troben una eixida per a aquestes persones”, afegeix Fontestad. El regidor assegura que l’edifici ha patit incendis i remarca que “hi ha una preocupació molt gran ja no sols pel que li puga passar al veïnat sinó també perquè no els pase res a les persones que estan ací”. El consistori va a fer un informe de l’estat de l’edifici i el traslladarà al propietari. També parlarà amb la Conselleria per explicar-los que la situació ha anat empitjorant perquè en prenguen mesures.