"Vacunar-se hauria de ser èticament obligatori"

El president de l'Associació Nacional d'Infermeria i Vacunes assegura que no hi ha alternativa a la vacunació massiva per a tallar la pandèmia.

José Antonio Forcada, entrevistat en Les notícies del matí aquest dilluns
José Antonio Forcada, entrevistat en Les notícies del matí aquest dilluns

L’Agència Europea del Medicament aprovarà previsiblement aquest dilluns l'ús de la vacuna contra la Covid-19 desenvolupada per Pfizer-BioNTech per tal que la campanya d'immunització massiva puga començar diumenge als països de la Unió Europoea. Una vacuna que a Espanya, de moment, es descarta que siga obligatòria. El president de l'Associació Nacional d'Infermeria i Vacunes, José Antonio Forcada, ha assenyalat en Les notícies del matí que, tot i que es plantege com a voluntària, la ciutadania ho hauria d'entendre com una qüestió èticament correcta: "La nostra obligació ètica és acabar entre tots amb aquesta pandèmia", ha assenyalat.

Tot i que encara hi ha moltes incerteses al voltant del fàrmac, l'expert ha assegurat que una vegada haja passat els controls clínics i reba llum verda per part de l'autoritat europea es pot garantir que la vacuna contra el coronavirus "és absolutament segura". Farà falta temps, ha afegit, per a aclarir els interrogants que encara hi planen, com per exemple quant temps dura la protecció o saber si una persona pot infectar-se de SARS-CoV-2 encara que sí que siga efectiva per a protegir contra la malaltia que causa aquest virus, la Covid-19. Forcada ha recordat que els estudis científics que s'han dut a terme no ofereixen, de moment, una resposta clara, i alguns són contradictoris, però ha incidit en el fet que sí que es considera provat: "Sabem que la vacuna ens crea immunitat, i això ens protegeix de patir la Covid-19".

I encara que no protegisca de la infecció, ha proseguit, l'objecitu és tindre taxes altes de vacunació per tal que no hi haja transmissió de la malaltia entre persones. L'escenari ideal, ha explicat, seria poder vacunar el 80% de la població per a arribar a l'ansiada immunitat de grup i acabar d'una vegada per totes amb la crisi del coronavirus. La conclusió per al vacunòleg és clara: "No hi ha cap opció intermèdia. O ens vacunem, o continuem en la mateixa situació en què estem ara i que, com veiem, és incontrolable".

Forcada confia que les vacunes contra la Covid-19 que s'estan preparant també seran efectives per a la nova soca del virus detectada al Regne Unit. "El que estan dient els experts és que la mutació que ha causat la soca no hauria d’influir en l'efectivitat de la vacuna", ha apuntat. De fet, des que va començar la crisi sanitària s'han trobat ja més de mil mutacions del virus que no han influït de manera especial en les vacunes, ha afirmat, i aquesta "no hauria de ser diferent".

Falta de previsió

Ara bé, ha mostrat més preocupació pel sistema sanitari de cara a la campanya de vacunació i a una més que probable tercera onada després de Nadal, perquè creu que no està preparat i hi ha manca de personal. "El sistema sanitari està molt deteriorat des de fa ja molts anys, i amb la pandèmia encara ha empitjorat", ha lamentat. L'atenció primària, la punta de llança en el pla de vacunació que ha dissenyat el Ministeri de Sanitat, tindrà "més faena", ha recalcat, però menys personal, quan el que s'hauria d'haver fet, al seu parer, és treballar amb temps i previsió, dissenyar nous equips de vacunació i contractar més personal. "Ho traurem per la voluntat que tenen els sanitaris, per eixa capacitat encomiable de treball i esforç, en unes condicions que no són les millors, ni molt menys", ha conclòs.

També et pot interessar

stats