La vacuna de Pfizer redueix la protecció contra la variant delta més ràpidament que la d'AstraZeneca

Un estudi preliminar de la Universitat d'Oxford compara com varia l'eficàcia dels dos preparats contra la Covid-19 després d'un, dos i tres mesos de la segona dosi

Imatge d'arxiu amb vials de Pfizer i AstraZeneca
Imatge d'arxiu amb vials de les vacunes de Pfizer i d'AstraZeneca / Dado Ruvic (Reuters)

La pauta completa de la vacuna que ha desenvolupat el consorci Pfizer/BioNTech és, inicialment, més efectiva contra la Covid-19 provocada per la variant delta que la del preparat d'AstraZeneca, tot i que l'eficàcia de la primera es redueix més ràpidament. Així ho conclou un estudi preliminar elaborat per un grup d'investigació de la Universitat d'Oxford i publicat aquest dijous. 

La recerca detecta que, en infeccions amb coronavirus amb una alta càrrega viral, la protecció del sèrum de Pfizer un mes després de la segona injecció és un 90% més alta que la que tenen les persones no vacunades, però cau al 85 i al 78% després de dos i tres mesos, respectivament. En el cas d'AstraZeneca, la protecció equivalent oferida és del 67%, 65% i 61%, en els tres períodes analitzats, respectivament.

L'estudi, que no ha sigut encara revisat per la comunitat científica, s'ha realitzat a partir de dades del servei nacional de salut britànic (NHS) recopilades entre desembre de 2020 i agost de 2021.

Així mateix, la investigació examina els tests que van fer a 700.000 pacients abans i després del 17 de maig, quan la variant delta es va convertir en la dominant al Regne Unit. Els resultats, expliquen els autors en un comunicat, suggereixen que aquells que contrauen la Covid-19 per la variant delta després de la segona punxada tenen nivells màxims de virus similars als de les persones no vacunades.

Subratllen que encara que els preparats no eliminen la possibilitat de contraure la malaltia, sí que redueixen el risc de contagi i continuen sent la forma més efectiva de garantir la protecció contra la variant delta. "Encara no sabem quanta transmissió poden provocar les persones que contrauen Covid-19 després de ser vacunades. Poden tindre, per exemple, nivells alts de virus durant períodes de temps més curts", explica Sarah Walker, experta en Estadística Mèdica i Epidemiologia de la Universitat d'Oxford.

No obstant això, precisa l'experta, el fet que eixos pacients puguen presentar alts nivells apunta que "les persones que no estan vacunades poden no estar tan protegides contra la delta com esperàvem". "Això significa que és essencial que es vacune tanta gent com siga possible, tant ací al Regne Unit com en la resta del món", afegeix Walker.

El seu col·lega Koen Pouwels observa que, a pesar que Pfizer i AstraZeneca presenten "lleugeres disminucions de protecció" contra "totes la infeccions" i "infeccions amb una alta càrrega viral", l'eficàcia general de les vacunes és "encara molt alta".

En paral·lel, els experts també van constatar que una dosi del preparat de la farmacèutica Moderna té una eficàcia contra la variant delta "igual o major" que les altres dues vacunes, però encara no disposen de dades per a avaluar-ne l'efectivitat després de la pauta completa.

El grup d'investigació britànic considera que les seues conclusions podrien servir per a assessorar el Comité Conjunt sobre Vacunació i Immunització del Regne Unit, que ha de decidir si recomana l'administració d'una tercera dosi de reforç de cara a la tardor.

També et pot interessar

stats