La vacuna d'Oxford genera una forta resposta immune en els ancians

Els assajos clínics estan en la fase 3, última abans de conéixer si la vacuna és segura i protegeix la població de la malaltia.

La vacuna d'Oxford genera una forta resposta immune en els ancians
La vacuna d'Oxford genera una forta resposta immune en els ancians

Bones notícies sobre la vacuna que es desenvolupa a la Universitat d'Oxford en col·laboració amb la farmacèutica AstraZeneca. La vacuna genera una forta resposta immune entre els ancians, el grup més vulnerable, revela aquest dilluns el rotatiu econòmic Financial Times. La vacuna es va començar a provar en persones a finals del passat mes d'abril.

Els assajos clínics d'aqueixa vacuna estan en la fase 3, l'última abans de saber amb exactitud si és segura i si permet protegir la població de la malaltia. Després encara caldrà el vistiplau dels reguladors abans de poder fer una vacunació massiva. El diari recull, en aquest sentit, que la vacuna genera entre els ancians anticossos i les anomenades cèl·lules T (el principal propòsit de les quals és identificar i matar patògens invasors o cèl·lules infectades). Aquesta dada no es menor, atés que l'edat és el principal factor de risc de la Covid-19 perquè el sistema immunològic s'afebleix amb el temps, raó per la qual aquest grup és el que més necessitarà protecció contra el coronavirus.

Els resultats de les primeres proves clíniques de la vacuna d'Oxford, publicats el juliol passat, ja indicaven que genera anticossos i les cèl·lules T. "Si tenen dades que mostren que la vacuna genera una bona immunitat, mesura en el laboratori, en el grup de més de 55 anys, i que inclou una bona resposta en gent que és molt major, crec que és un senyal prometedor", va assenyalar al diari Jonathan Ball, professor de virologia de la universitat anglesa de Nottingham.

A l'agost, la Unió Europea (UE) va tancar amb AstraZeneca un primer contracte que li garanteix accés a 300 milions de dosis, pacte que es va rubricar en nom dels Estats membres i les dosis es distribuiran en funció de la població de cada país. A més del Regne Unit, les proves clíniques s'han desenvolupat als Estats Units, el Brasil i Sud-àfrica.

Els assajos no han estat exempts de problemes. Al setembre, les proves es van reprendre després de ser interrompudes per un breu període per la reacció adversa patida per un voluntari. A més, recentment va morir al Brasil un voluntari, un cas del qual no es van donar més detalls, però que, segons els mitjans, aquesta persona hauria rebut un placebo i no la vacuna.

També et pot interessar

stats