Les universitats, nou focus de contagi

La franja entre els 20 i els 29 anys acumula el 16% dels positius de l'últim mes a la Comunitat Valenciana.

Facultat de Ciències de la Salut de Granada
Facultat de Ciències de la Salut de Granada / Miguel Ángel Molina (Efe)

La vida universitària ha anat de la mà tradicionalment de l'oci i l'increment de la vida social. L'any del coronavirus, però, el repunt de casos que s'estan donant en molts dels campus a tot Espanya des que van començar les classes ha convertit les celebracions en un preocupant focus de contagi entre la comunitat universitària. Alguns centres d'educació superior, de fet, ja estan posant en marxa mesures restrictives per a frenar la transmissió de la Covid-19.

La més contundent ha sigut la Universitat de Salamanca, que ha expulsat cautelarment 75 estudiants per organitzar una barra lliure en la carrera d'estadística. La institució comptabilitza de moment 72 alumnes que han donat positiu i en suma un total de 280 que estan en quarantena per recomanació sanitària. També està en el punt de mira l'estudiantat de la Universitat de Navarra, que sancionarà amb hores de treball social l'alumnat que organitze o participe en festes. A Andalusia, la Universitat de Granada ha decretat dos setmanes de formació telemàtica, i un toc de queda a partir de les deu de la nit per a l'estudiantat que viu a les residències. I a Catalunya, el Govern ha decidit limitar al màxim les activitats docents presencials a les universitats i que siguen virtuals a partir del dijous, en principi per un període de quinze dies.

No debades, els positius per coronavirus que més han crescut les últimes setmanes a la Comunitat Valenciana, coincidint amb l'inici del curs acadèmic, s'han donat en la franja d'edat dels 20 a 29 anys. En total Salut Pública ha diagnosticat 2.355 positius, quasi un 16% del total. La xifra està per damunt dels 1.800 casos que s'han comunicat en persones amb edats entre 10 i 19 anys, i dels 1.200 corresponents a la franja entre 0 i 9 anys.

Per tant, la incidència és molt més alta en la franja en què se situa la població universitària. Una edat, expliquen els sociòlegs, en què es produeix una dinàmica social de més relacions socials perquè és l'etapa de formació, de cerca de treball, de falta de càrregues familiars i de molta pràctica d'esports i també l'oci.

Illa reunirà els responsables d'universitats autonòmics per a analitzar els brots detectats

L'evolució de la pandèmia als col·legis majors universitaris i en general a l'ensenyament superior ha fet perdre cartes al Ministeri de Sanitat. El titular del departament, Salvador Illa, ha explicat aquest dimecres que en uns dies citarà al ministre d'Universitats, Manuel Castells, i als responsables autonòmics d'universitats per analitzar els brots detectats.

El Ministeri també ha explicat en un comunicat que divendres es reunirà el Consell Interterritorial de Sanitat amb el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, i els consellers autonòmics de Cultura. L'encontre servirà per a "intercanviar experiències de contenció del virus en un sector en el qual la incidència és molt baixa i que, en general, es desenvolupa d'una forma segura", assegura Sanitat.

També et pot interessar

stats