La Unió Europea recapta 7.400 milions d’euros per a tractaments contra el virus

Els governs del Japó, Alemanya, França, Itàlia i Espanya són els principals contribuents, però també hi han participat celebritats i fundacions privades.

Una dona camina davant la seu de la Comissió Europea aquest dimarts a Brussel·les
Una dona camina davant la seu de la Comissió Europea aquest dimarts a Brussel·les / Stephanie Lecocq (Efe)

La Unió Europea ha aconseguit recaptar en només unes hores 7.400 milions d’euros per a lluitar contra la pandèmia de la Covid-19. La conferència internacional de donants, en la qual no va participar els Estats Units, destinarà aquesta xifra per al desenvolupament de nous mètodes de diagnòstic, tractaments i una vacuna universal contra el virus.

El Japó, Alemanya, França, Itàlia i Espanya són els principals contribuents, però també hi han participat fundacions privades, com la de Bill i Melinda Gates, que ha aportat 90 milions. “Haurem d’aprendre a viure amb el virus fins que puguem desenvolupar una vacuna”, ha dit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ha anunciat una contribució de 1.400 milions d’euros de l’executiu comunitari.

Fonts europees han explicat abans de la cita que l’objectiu de la conferència era crear una aliança per un període de dos anys, subjecte a revisió, per a compartir dades i coneixements científics, però que no genere noves institucions o organitzacions internacionals. No s’exigeix als donants que renuncien als drets de propietat intel·lectual, però a Brussel·les s’espera que opten per aquesta opció per a garantir un accés universal a les solucions mèdiques.

“L’ésser humà no és invencible, sinó més aviat vulnerable. Units som molt més forts contra el virus”, ha dit en la seua intervenció el president del govern d’Espanya, Pedro Sánchez, país que aporta 125 milions d’euros. Es van sumar a la videoconferència, entre altres, responsables de Corea del Sud, Noruega, Mèxic, Finlàndia, el Banc Mundial i també de països en desenvolupament com el rei Abdalá II de Jordània, qui va subratllar la importància d’arribar als “refugiats i desplaçats”, o el president de Sudàfrica, Cyril Ramaphosa, que va agrair els esforços per a assistir els països amb sistemes de salut fràgils.

La campanya es nodreix també de celebritats per a mobilitzar l’opinió pública, com ara l’entrenador de futbol portugués José Mourinho o la cantant nord-americana Madonna, qui aportarà 1 milió de dòlars.

El virus provoca més de 3,5 milions d’infeccions i 250.000 morts

El virus SARS-CoV-2 ha afectat ja 3.584.118 persones, de les quals més de 250.000 han perdut la vida i vora 1.100.000 s’han recuperat. Fa setmanes que els Estats Units es mantenen com la regió més afectada per la pandèmia, amb vora 1,2 milions de contagis i 69.000 morts, i l’estat de Nova York s’ha convertit en el focus més gran de casos. Segons les dades de la Universitat Johns Hopkins, Espanya continua com a segon país amb més nombre de contagis, vora 218.000, seguit d’Itàlia, el Regne Unit, França i Alemanya.

Menys de 400 infectats actius i 30 pacients greus pel virus a la Xina

Les autoritats sanitàries xineses han informat aquest dimarts que queden 395 positius confirmats pel coronavirus actius, dels quals 29 són pacients que es troben en estat greu, les xifres més baixes des del mes de gener passat.

L’estadística es va reduir de manera pronunciada en les últimes 24 hores perquè, segons la Comissió Nacional de Sanitat, fins a la passada mitjanit local, es va donar l’alta a 87 pacients i es va aconseguir traure de l’estat de gravetat quatre més. L’organisme oficial no ha informat de cap mort, per la qual cosa el nombre total de decessos es manté en 4.633, entre els 82.881 infectats diagnosticats oficialment des de l’inici de la pandèmia.

També et pot interessar

stats