Una eina informàtica simularà escenaris com un confinament per barris davant de possibles rebrots

En el disseny virtual del comportament de la Covid-19 i dels elements que l'envolten participen investigadors de la Politècnica de València.

En el disseny virtual del comportament de la Covid-19 i dels elements que l'envolten participen investigadors de la Politècnica de València
En el disseny virtual del comportament de la Covid-19 i dels elements que l'envolten participen investigadors de la Politècnica de València / UPV

Una eina informàtica en què participen investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) permetrà simular i avaluar els efectes de possibles escenaris epidemiològics de la Covid-19 i preveure l'evolució de la pandèmia davant de futures mutacions del virus i noves onades de la malaltia.

Aquest disseny virtual del comportament biològic del virus i de les actuacions dels elements que l'envolten, com les persones infectades (sanes i recuperades) les decisions sobre aïllaments o la jerarquització dels territoris, permetran avaluar la incidència sota situacions dissenyades a la carta i observar la seua evolució temporal.

Alguns dels paràmetres que inclourà Loimos són l'estructura poblacional bàsica (xiquets, joves i majors), la taxa d'individus portadors en cada grup, la taxa de contacte per grups d'edat o el temps de contactes diaris a menys de dos metres.

Així, la ferramenta permet simular diferents escenaris com, per exemple, quin efecte tindria una reducció del 50% dels contactes de xiquets amb persones majors amb o sense mascareta, què passaria si s'obriren els centres educatius o com seria un confinament per barris. "Podem dibuixar múltiples escenaris, plantejar múltiples preguntes, fins i tot variant diferents taxes o accions, i amb el nostre model predir-ne els efectes", destaca Marcelino Campos, investigador de la UPV.

Un laboratori de proves virtual per ajudar en la presa de decisions

L'avantatge del model és que es poden atorgar valors a cadascun d'aquests paràmetres en funció dels rangs i observar l'efecte que tindran en l'estructura dinàmica de l'epidèmia. Això permet fer prediccions dels efectes que podrien resultar de determinades intervencions, "ajudant així a la presa de decisions" i conformant "un autèntic laboratori de proves virtual", segons explica José María Sempere, del grup d'investigació en autòmats de la UPV.

Aquest projecte, que està liderat per la Fundació per a la Investigació Biomèdica de l'Hospital Ramón y Cajal i compta amb la col·laboració de l'empresa tecnològica valenciana Biotech Vana, és una de les propostes seleccionades de la convocatòria de projectes d'investigació sobre la malaltia Covid-19 impulsada pel Ministeri de Ciència i Innovació a través de l'Institut de Salut Carlos III.

També et pot interessar

stats