Una combinació de fàrmacs redueix a la meitat la mort en els casos més greus de Covid-19

La Universitat d'Oxford ha identificat que el tractament amb tocilizumab i dexametasona té aquest efecte en pacients amb hipòxia.

Una combinació de fàrmacs redueix a la meitat la mort en els casos més greus de Covid-19
Una combinació de fàrmacs redueix a la meitat la mort en els casos més greus de Covid-19

Els resultats d'un assaig clínic divulgats aquest dijous al Regne Unit suggereixen que la combinació de tocilizumab, un fàrmac usat fins ara per a tractar l'artritis reumatoide, i un corticoide com la dexametasona, pot reduir a quasi la meitat les morts en els pacients més greus amb Covid-19.

Una reducció en la mortalitat que, segons els responsables de l'assaig Recovery, de la Universitat d'Oxford, s'ha identificat en pacients hospitalitzats amb hipòxia -dèficit d'oxigen- i "inflamació significativa" que han necessitat ventilació mecànica invasiva.

En el cas de les persones ingressades que només han requerit un tractament amb oxigen no invasiu, després de l'ús de la combinació de fàrmacs, les morts decreixen entorn d'un terç.

Aquest assaig clínic a gran escala, que compta amb la col·laboració del sistema de salut pública del Regne Unit, ja havia detectat al juny que la dexametasona, una substància de baix cost que redueix la inflamació, contribueix a salvar vides entre els pacients més greus de Covid-19.

Ara s'ha determinat que el tocilizumab utilitzat individualment només redueix un 4% la mortalitat, però que el seu efecte s'amplifica en ser utilitzat en combinació amb la dexametasona.

Els seus resultats es basen en un estudi aleatori en el qual 2.022 pacients van rebre tocilizumab i altres 2.094 foren assistits amb les cures habituals. Els resultats suggereixen que per cada 25 persones tractades amb el medicament, una vida va ser salvada. A més, el tocilizumab incrementa les probabilitats dels pacients de rebre l'alta en un període de 28 dies del 47% fins al 54%.

També et pot interessar

stats