Un de cada tres professionals espanyols teletreballa durant el confinament

L’INE afirma que abans de l’estat d’alarma només el 4,9% dels professionals teletreballaven.

Un de cada tres professionals espanyols teletreballa durant el confinament
Un de cada tres professionals espanyols teletreballa durant el confinament

Un dels principals canvis socials que ha generat la crisi del coronavirus fa referència a la forma de treballar. Tot i que hi ha molts sectors en què és impossible la implementació del teletreball, actualment, hi ha cada vegada més empreses opten per aquesta situació per als treballadors.

Així, segons destaca una enquesta de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) sobre l’impacte del coronavirus en la societat, un 34% dels professionals està teletreballant durant l’estat d’alarma. Això suposa un 29,2 punts més que abans de la crisi, quan, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE) només teletreballava un 4,8% dels professionals, un punt menys que a la Comunitat Valenciana on les dades se situaven en el 4,9%.

No obstant això, els experts asseguren que la incorporació del teletreball de forma sobrevinguda i sense preparació prèvia impedeix que, de moment, s’assolisquen els nivells d’eficàcia, eficiència i productivitat que es podria aconseguir, encara que també ha permés continuar treballant i evitar contagis en aquesta situació excepcional.

Segons les dades de Randstad, tot i que les xifres de teletreball efectiu fins ara eren baixes, les possibilitats potencials per a teletreballar són molt grans, concretament, fins al 22,9% dels treballadors espanyols, i el 20,9% a la Comunitat Valenciana.

Per sectors, en el de la banca i les assegurances, podrien teletreballar fins al 45% dels ocupats, i en els serveis immobiliaris i empresarials, el 41%. D’altra banda, en el sector industrial aquesta xifra baixaria fins al 18,2% i en l’agrícola, fins al 4%.

El 20% dels valencians i valencianes vol teletreballar després de l’estat d’alarma

Segons un estudi que ha dut a terme la professora d’Organització d’Empreses de la Universitat Politècnica de València, Gabriela Ribes, que ha parlat amb Les notícies del matí, fins a un 20% dels treballadors valencians els agradaria continuar teletreballant després de la crisi i, fins a un 86% voldrien fer-ho algun dia a la setmana. De fet, Ribes ha recomanat intentar començar a implementar aquesta mesura basada en la combinació del treball a l’oficina amb el teletreball en la mateixa setmana.

Ribes també ha parlat sobre la bretxa digital. La professora de la UPV considera que actualment no hi ha una gran bretxa digital en la societat espanyola perquè hi ha fins a un 90% de les llars del país que disposen d’algun tipus de tecnologia que els permet connectar-se a la xarxa en qualsevol moment, bé amb un dispositiu mòbil, una tauleta tàctil o bé, un ordinador.

També et pot interessar

stats