Un nou test ràpid, barat i de fàcil ús 'made in València'

El prototip de la Politècnica, alternatiu a les PCR, detecta en 30 minuts d'una manera fiable si una persona està infectada.

Test ràpid de tipus POC basat en nanosistemes amb portes moleculars

Un nou test de detecció de la Covid-19 alternatiu a les PCR "ràpid, barat i de fàcil ús". Es tracta d'un test ràpid de tipus Point-of-care (POC) basat en nanosistemes amb portes moleculars, que permet detectar en 30 minuts d'una manera fiable i senzilla si una persona està o ha estat infectada per SARS-CoV-2. És el prototip resultat del treball dut a terme per un equip d'investigació coordinat per la Universitat Politècnica de València (UPV) i en el qual participen també personal de Fisabio, de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe i del Ciber-BBN.

Els investigadors ja han fet diferents assajos amb èxit. El coordinador del projecte, Ramón Martínez Máñez, de l'Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) en la UPV i director científic del Ciber-BBN, ha destacat la capacitat de les tècniques POC de diagnosticar en llocs amb infraestructura limitada, sense personal especialment qualificat i sense el requisit de transportar la mostra a una instal·lació centralitzada.

A més, les tecnologies de POC són eines de detecció global per a la vigilància davant possibles nous brots en el futur. D'aquesta manera, el seu ús permetria "la implementació ràpida de mesures de contenció, reducció dels temps de resposta terapèutica, la detecció in situ i l'ús d'un volum de mostra baix", explica Martínez.

Funcionament amb nanosistemes

El test ideat i desenvolupat a València conté suports porosos amb molècules capaces de bloquejar les entrades dels porus. Així, en presència d'estímul extern predefinit, la porta s'obri i permet l'alliberament d'un indicador contingut a l'interior dels porus.

L'equip d'investigació ja ha obtingut resultats preliminars que demostren que és possible emprar seqüències del genoma específiques de SARS-CoV-2 per a activar l'alliberament d'un colorant fluorescent des d'una matriu porosa.

Així, la investigadora del Ciber-BBN, Elena Aznar, ha apuntat que s'està treballant en diversos aspectes que impliquen la detecció directa del virus, detectar seqüències específiques d'RNA que indiquen la presència de la infecció i la detecció d'anticossos, tot això en mostres directament preses del pacient. La detecció es realitzarà mitjançant una simple mesura de la fluorescència del mitjà.

Primers assajos a l'Hospital La Fe

Els sistemes desenvolupats estan sent testats amb mostres clíniques en el laboratori de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, en col·laboració amb el doctor Javier Pemán, responsable de la Unitat de Micologia i Parasitologia del Servei de Microbiologia de la Fe. El doctor Pemán ha confiat que aquest sistema es puga emprar tant per a detectar directament el coronavirus com per a detectar seqüències específiques d'RNA que indiquen la infecció per la Covid-19 sense amplificació per PCR.

El sistema s'ha assajat amb pacients de la Fe i amb persones asimptomàtiques i ha demostrat "una alta fiabilitat diagnòstica, amb gran sensibilitat i especificitat". Per això, estan molt esperançats que aquest producte "arribe al mercat i puga ser utilitzat com més prompte millor per a ajudar a controlar la pandèmia".

Segon test per a identificar pacients amb pronòstics greus

L'equip d'investigadors valencians treballa també en el desenvolupament d'un segon test dirigit a identificar pacients amb alta probabilitat de desenvolupar símptomes aguts. El doctor Alejandro Mira, investigador sènior del Laboratori del Microbioma Oral de la Fundació Fisabio, ha explicat que aquest test de pronòstic haurà d'implementar-se inicialment a l'hospital i en unes hores podrà determinar si el pacient té una variant del receptor del virus que el faça susceptible i, per tant, amb alta probabilitat de desenvolupar símptomes severs.

També et pot interessar

stats