Un jutjat de València investiga si hi ha hagut deficiències en l'atenció a pacients en l’antic Hospital La Fe

La Fiscalia ha enviat a aquest jutjat les diligències obertes després d'una denúncia de la defensora del pacient.

Una persona passa per davant de les instal·lacions de l'antiga Fe
Una persona passa per davant de les instal·lacions de l'antiga Fe / Europa Press

La Fiscalia de València ha iniciat una investigació sobre presumptes deficiències en l’atenció a les persones ingressades a les instal·lacions de l’Escola d’Infermeria de l’antic Hospital La Fe de València, segons ha confirmat À Punt Notícies de fonts de la Fiscalia.

Les diligències penals s'han iniciat després de la denúncia presentada per la defensora del pacient, Carmen Flores, i s'han enviat al jutjat número 21 de València. En aquest mateix jutjat, el diputat del PP a les Corts José Juan Zaplana va posar dissabte passat una denúncia per les “precàries condicions” en què estan ingressades les persones malaltes.

Les denúncies sobre deficiències en les instal·lacions i precarietat en l’atenció als pacients s’han fet públiques al llarg del cap de setmana després del testimoni enviat per carta per una presumpta infermera anònima. En la carta assenyalava que hi havia pacients nugats i que alguns li havien demanat que els matara. El relat va ser publicat pel diari digital El Español després de parlar amb altres treballadors del centre i amb testimonis.

Sanitat sol·licita una inspecció

Sobre aquestes denúncies, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha dit que el seu departament ha sol·licitat una inspecció interna que informe sobre en quina situació es troben les instal·lacions. Barceló ha afegit que ja durant el mes d’octubre s'hi va fer una inspecció que va determinar la idoneïtat per a rebre pacients.

La consellera ha dit que la conselleria es posa a disposició del jutjat per a tot allò que necessite i ha remarcat que no ha rebut cap queixa per part de cap usuari sobre l’atenció rebuda. Sobre això, ha incidit en l’anonimat de la carta de la presumpta infermera que denunciava irregularitat i que ha motivat les investigacions judicials.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va emetre un comunicat afirmant que la carta anònima creava un "relat enganyós que qüestiona la tasca i la bona praxi dels professionals de la sanitat valenciana", encara que no entra al detall en el contingut.

La directora general d'Assistència Sanitària, Mariam García Layunta, va anunciar que es reservava les accions legals que corresponguen "contra tots els que han donat pàbul a un escrit anònim sense cap mena d'escrúpol".

La Conselleria de Sanitat va admetre l'ús "de la contenció física amb l'objectiu d'evitar una possible caiguda o que es retire una via o una sonda" en pacients de més de huitanta anys.

En el mateix comunicat, Sanitat confirmava que la majoria de malalts ingressats no són lleus, tot i que l'objectiu del centre era descongestionar la pressió assistencial d'altres hospitals atenent precisament aquest tipus de pacients: "en aquests moments hi ha un centenar de pacients, dels quals només un terç són lleus. La immensa majoria són persones de més de huitanta anys que, a més, pateixen moltes malalties associades".

Aquest dilluns, dues notícies publicades per El Español i el diari El País donaven veu a la família d’un malalt de coronavirus, que també va denunciar les condicions precàries de l’antic Hospital de La Fe i l’atenció que va rebre el seu pare durant l’ingrés hospitalari. Aquests familiars lamentaven la precarietat de les instal·lacions i assenyalaven que no disposen d’aigua calenta, que els llits són antics, les habitacions xicotetes i que el personal es troba desbordat, de manera que no poden atendre les peticions dels pacients.

L’oposició demana que s'investiguen els fets

La situació de les instal·lacions i les denúncies sobre la seua suposada precarietat s’han traslladat aquest dimarts a les Corts, on l'oposició ha demanat que s'investiguen els fets i que es garantisquen les condicions sanitàries.

En aquest sentit, el síndic de Ciutadans, Toni Cantó, ha assenyalat que l’hospital no es troba preparat per a atendre pacients Covid i ha dit que fins i tot els sanitaris ho han denunciat. En una línia semblant, la síndica del PP Isabel Bonig ha dit que les denúncies “no són notícies falses” i ha afegit que un sindicat ha presentat una denúncia. Bonig ha dit que confia el president del Consell Ximo Puig done explicacions sobre el cas.

Per la seua part, el síndic de Compromís Fran Ferri ha assenyalat que cal una resposta immediata per a aclarir els fets.

Puig: "Qualsevol denúncia serà contestada, però els professionals de la sanitat estan atenent de la millor manera possible"

Puig: "Qualsevol denúncia serà contestada, però els professionals de la sanitat estan atenent de la millor manera possible"

Sobre la situació, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defés que l'antic hospital La Fe "no és un hospital com a tal" però sí un centre on "es pot atendre adequadament" els malalts, ja que, en cas contrari, no estaria obert.

Preguntat per possibles denúncies per les condicions dels malalts, Puig ha defés el treball dels professionals sanitaris, que durant tota la pandèmia han fet "un exercici enorme de responsabilitat, coratge i generositat", i han donat "més del que se'ls podia exigir".

"Qualsevol denúncia serà contestada, però els professionals de sanitat estan atenent de la millor manera possible a tots els malalts" en l'antiga Fe, que es va posar en marxa en un moment de màxima emergència durant la pandèmia.

El president ha afegit que la Conselleria de Sanitat donarà explicacions més concretes sobre aquest assumpte si se li planteja la qüestió.

També et pot interessar

stats