Un estudi busca els factors genètics que expliquen els diferents graus d'afecció de la Covid-19

El projecte que la Fisabio ha iniciat a València obri les portes a la medicina personalitzada contra el virus.

Els investigadors realitzaran estudis comparatius genòmics i transcriptòmics a gran escala
Els investigadors realitzaran estudis comparatius genòmics i transcriptòmics a gran escala / @GVAfisabio (Twitter)

Investigadors de l'àrea de vacunes de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) han iniciat un estudi amb l'objectiu d’identificar els factors genètics que expliquen la variabilitat de la simptomatologia i la severitat clínica per la infecció de Covid-19.

En el marc del projecte que lidera al doctor Javier Díez Domingo, els investigadors Antonio Carmona i Lina Pérez realitzaran estudis comparatius genòmics i transcriptòmics a gran escala en dos grups de pacients segons el nivell de gravetat de la malaltia: lleus i greus. L'objectiu és detectar i associar la presència de polimorfismes (variants genètiques en la seqüència de l'ADN) que determinen variacions en la resposta a la infecció per SARS-CoV-2.

Segons els experts, la identificació de marcadors contribuiria a millorar el diagnòstic i el maneig clínic dels pacients, i augmentar la capacitat predictiva a l'hora de gestionar els recursos humans i hospitalaris.

“La identificació dels components genètics que expliquen aquesta variabilitat obriria les portes a una medicina personalitzada contra el virus, amb la qual cosa es podrien administrar adequadament els diferents tractaments o vacunes que sorgisquen a curt o mitjà termini”, segons ha assenyalat el doctor Javier Díez-Domingo, director de l'Àrea d'Investigació en Vacunes de Fisabio.

El primer grup el constituiran pacients que manifesten símptomes lleus, i l'altre, pacients greus que han requerit hospitalització. Una vegada obtingudes les suficients mostres de cada grup compararan la seua informació genètica i buscaran perfils genètics que puguen associar-se a una resistència o severitat a la Covid-19. Així mateix, es durà a terme una caracterització diferencial per sexe.

Per què individus en similars condicions de salut presenten simptomatologies tan diferents?

“Compararem dos grups tan homogenis com siga possible, en termes d'edat (entre 18 i 60 anys) i absència de factors de risc, per a investigar a escala genètica per què individus, aparentment similars en condicions de salut, acaben presentant simptomatologies tan diferents”, segons ha indicat el doctor Antonio Carmona, investigador principal del projecte.

Segons comenta la doctora Lina Pérez, “continua sent un misteri el fet que pacients joves amb absència de factors de risc clàssics que pronostiquen una mala evolució a una infecció respiratòria, acaben requerint vigilància intensiva, per la qual cosa els resultats d'aquest estudi seran de gran rellevància clínica”.

Biobancs de mostres lleus i greus

El projecte ha començat per extraure sang a persones que van tindre un test PCR positiu per Covid-19 i simptomatologia lleu. Per a l'obtenció de mostres de pacients lleus i asimptomàtics s'ha posat en marxa una nova col·lecció en el Biobanc IBSP-CV de Fisabio. Les persones que vulguen col·laborar amb el projecte donant una mostra de sang, poden trucant al telèfon 96 192 63 11

Es tracta d'un estudi retrospectiu, en el qual també serà fonamental la col·laboració d'hospitals per identificar persones que hagen patit malaltia de forma greu. Per al projecte serà fonamental la col·laboració amb la Xarxa Valenciana de Biobancs, que gestiona la Fundació Fisabio. Les mostres de pacients greus ingressats en hospital i les de pacients molt greus en UCI seran aportades des dels biobancs hospitalaris.

També et pot interessar

stats