Un 34% dels pacients amb càncer ha patit ansietat i depressió durant el confinament

Més de 3.000 valencians s’enfronten a situacions de desocupació o salaris baixos, a més de la batalla contra el càncer.

Imatge d'arxiu d'una pacient amb càncer
Imatge d'arxiu d'una pacient amb càncer / À Punt NTC

L’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) de València ha advertit del “fort impacte” de la pandèmia de coronavirus i de l’increment de les necessitats psicosocials en els pacients amb càncer. Un 34% d’ells ha patit ansietat i depressió durant el confinament com a conseqüència no sols de la por del contagi sinó d’una altra mena de preocupacions com els problemes econòmics, segons revela l’informe Diagnòstic de l’impacte emocional experimentat per les persones afectades de càncer durant la crisi de la Covid-19, elaborat per l’AECC.

L’informe mostra que les necessitats de les persones amb càncer i el seu entorn “no han parat de créixer en els últims anys, més encara ara amb la crisi del coronavirus”. Abans de la Covid-19, la Comunitat Valenciana era la quarta autonomia, per darrere d’Andalusia, Catalunya i Madrid, amb major nombre de pacients que es troben en situacions de vulnerabilitat social a conseqüència del diagnòstic del càncer.

La Comunitat Valenciana suma ja més de 3.000 noves persones que s’enfronten a situacions de desocupació o que tenen un salari igual o inferior al mínim interprofessional, a més de la batalla contra el càncer. Després de la crisi sanitària, “s’espera que l’impacte en l’ocupació augmentarà la vulnerabilitat del col·lectiu”, segons afirmen.

Vora 30.000 nous casos cada any

Tomás Trénor, president d’AECC València, ha indicat que actualment es comptabilitzen 29.243 nous casos al territori valencià cada any, un diagnòstic que implica un fort impacte en la vida de la persona i en la llar.

Només en 2019, els psicòlegs i treballadors socials de l’AECC València van fer 12.003 atencions, un 15,4% més respecte a l’any anterior, segons les dades de l’informe d’activitat Les cares del càncer a la Comunitat Valenciana 2020. El perfil majoritari de la persona atesa per l’associació són dones, d’entre 50 i 70 anys, en tractament actiu de càncer i, en concret, de càncer de mama.

El càncer incrementa les despeses de les famílies entre 100 i 300 euros

Els especialistes de l’entitat destaquen l’alt grau de malestar emocional en la primera consulta amb aquests pacients. A més, solen estar més preocupades per fer front a despeses com la llum, l’aigua o la hipoteca que pel tractament. El càncer incrementa les despeses de les famílies entre 100 i 300 euros i disminueix el nivell d’ingressos de la unitat familiar, a més de la productivitat de les persones malaltes. Els pacients necessiten ajudes econòmiques i orientació laboral per a adaptar-se a aquesta nova circumstància. Per això, en el 2019 s’han augmentat en un 41% les actuacions en aquesta àrea.

Igualment, per a poder acompanyar a les 4.968 persones que viuen el procés oncològic en soledat, l’AECC també ha incrementat el suport als pacients ingressats als hospitals Clínic, La Fe i General de València.

També et pot interessar

stats