Les UCI valencianes necessiten entre 360 i mil infermeres més per a fer front a la pandèmia

El Consell General d'Infermeria estima també que caldrien entre 200 i 500 places més de cures intensives als hospitals valencians.

Les UCI valencianes necessiten entre 360 i mil infermeres més per a fer front a la pandèmia
Les UCI valencianes necessiten entre 360 i mil infermeres més per a fer front a la pandèmia

Les unitats de cures intensives (UCI) dels hospitals valencians necessitarien per a afrontar la crisi sanitària del coronavirus entre 358 infermeres més, en l'escenari més optimista de la pandèmia, i un miler, en el més pessimista. És el pronòstic del Consell General d'Infermeria, que ha publicat un estudi aquest dimarts en què analitza la situació de les UCI pel que fa al coronavirus i constata el dèficit generalitzat de professionals en aquests serveis especialitzats en tot Espanya.

El mateix estudi estima que calen també més llits UCI. En l'escenari més optimista, quan només fan falta el 30% de les places per a la Covid i ja hi ha un 25% ocupades per altres pacients, amb 199 llits més seria suficient. Per contra, en el supòsit més pessimista, en què totes les places foren necessàries per a la Covid, i amb la meitat ja ocupades per pacients d'altres patologies, caldrien 555 llits més dels vora 700 que hi ha actualment. Durant la pandèmia les places s'han augmentat en més de 300, fins arribar a 1.067.

Suposa un creixement de vora 52%, prou per davall del 70% de mitjana que ha registrat la resta de l'Estat. Això podria explicar-se pel fet que, abans que s'ampliaren les UCI per la pandèmia, la Comunitat Valenciana estava per damunt de la mitjana espanyola pel que fa a ràtios de llits de cures intensives per cada 100.000 habitants, amb 14,16, només per darrere de Madrid i les Balears. I el 75% de les places són públiques.

Una conclusió més de l'estudi és que a Espanya el 50% de les UCI tenen una ràtio d'un infermer o infermera per cada dos pacients, i en la resta o és una professional per cada tres malalts o varia en funció del torn o de l'àrea del servei. A Europa, per contra, la relació habitual és un-un i, a més, es recomana que hi haja dues infermeres per cada positiu de Covid-19.

L'ocupació de les UCI valencianes a hores d'ara, segons dades del Consell General d'Infermeria, és del 29,5%. La xifra està lleugerament per davall de la mitjana espanyola, que arriba al 32,8%, amb un total de 3.156 casos.

La presidenta de la Societat Espanyola d'Infermeria Intensiva i Unitats Crítiques, Marta Raurell, ha presentat l'estudi en roda de premsa i ha assenyalat que la paraula que defineix el sentir actual del personal en aquesta crisi sanitària és “frustració” però també “esgotament”: “Se senten màquines”.

El president del Consell General d'Infermeria, Florentino Pérez, ha lamentat la situació “tan deficitària” de les UCI que dibuixa l'estudi. Durant la primera onada, ha assenyalat, fins i tot van haver en aquests espais estudiants d'infermeria per a afrontar la situació, si bé en cap moment es va posar en perill la seguretat dels pacients. Ha insistit per això que l'augment de la capacitat de les UCI consisteix no sols a incrementar el nombre de professionals, sinó també dels mitjans i les infraestructures. I ha posat l'accent que eixe augment de recursos humans no ha de fer-se llevant-los d'altres serveis.

També et pot interessar

stats