El turisme d’interior esquiva la crisi del sector i aconsegueix un bon estiu

La patronal i els ajuntaments coincideixen a destacar forts increments de visitants al juliol i l’agost.

Banyistes refrescant-se a l'assut d'Antella
Banyistes refrescant-se a l'assut d'Antella / Imatge d'arxiu

“Excepcional”, “molt millor del que esperàvem”, “més excursionistes i més turistes”. És el sentit de les afirmacions més repetides dels representants empresarials i de diferents oficines de turisme de municipis d’interior. Un estiu que la Confederació d’Empresaris Turístics de la Comunitat Valenciana (CET-CV) considera “un dels millors dels últims anys”.

“Enguany el turisme d’interior s’ha vestit de llarg. Aquest estiu els turistes han pogut experimentar les bondats d’un turisme alternatiu, i no sols a l’hivern o caps de setmana, sinó en plena temporada estival. No sols ha sigut alt el grau d’ocupació, sinó el grau de satisfacció. Enguany marcarà un abans i un després per a aquest producte, a vegades oblidat”, explica el president de la CET-CV, Luis Marí.

A Ademús l’oficina de turisme ha registrat forts increments de visitants que xifren en un 280% al juliol i fins a un 890,48% a l’agost en comparació amb el mateixos mesos de 2019. “Aquesta és una dada molt positiva per al nostre municipi, ja que això repercuteix en l’economia i desenvolupament local, tant d’allotjaments i establiments de restauració com de la resta de serveis disponibles, forns, comerços, etc.”, defensa l’oficina de turisme d’Ademús. En definitiva, més persones que visiten el municipi i tornen a casa a dormir i també més que es queden a pernoctar. Un turisme familiar i de parelles que ha buscat “tranquil·litat i espais oberts”, amplien.

Les bones dades no s’han registrat en tots els municipis. L’associació Yátova Rural (Foia de Bunyol) considera l’estiu més complicat que altres pel que fa a l’ocupació. Les dades d’ocupació del turisme rural que publica l’Institut Nacional d’Estadística (INE) mostren que als establiments reglats no s’han superat les dades de l’estiu passat. Sols en el cas de la província de Castelló, els establiments van aconseguir més pernoctacions al juliol (16.476) que durant el mateix mes de l’any passat (15.918), encara que la xifra total de turistes va ser menor.

El nou centre d’Interpretació de la Ruta dels Molins de Llucena difon el patrimoni natural del poble i l’arquitectura de l’aigua de la comarca.

Un altre municipi que fa balanç positiu és Guadalest (Marina Baixa). “Ha anat molt millor del que esperàvem. Hem tingut molta gent, sobretot espanyols i molt de francés”, expliquen en l’Oficina de Turisme. El centre rebia “milers de persones” tots els dies.

A Sogorb, finalment, s’ha notat la caiguda del turisme per la paralització del turisme de majors (Inmerso). A pesar d’això, des de Turisme afirmen que durant l’estiu les visites s’han anat animant per més que no ha arribat a les xifres d’altres anys. I destaquen que les visites individuals s’han mantingut en bona presència de persones de tota la Comunitat Valenciana, Madrid i altres punts d’Espanya

Més recerques a les plataformes d’allotjaments

D’altra banda, la plataforma d’allotjaments vacacionals HomeToGo ha analitzat les cerques de més de 500 destinacions a la Comunitat Valenciana i remarca “que l’interés dels viatgers per allotjaments en destinacions d’interior ha augmentat considerablement després del període de confinament”. HomeToGo assegura que les cerques d’allotjaments per a juliol i agost centrades en destinacions turístiques d’interior han pujat quatre punts percentuals més que en el període previ a l’estat d’alarma. La plataforma menciona Nàquera, Torrent o Bètera entre les localitats amb més creixement de cerques.

També et pot interessar

stats