Trump amenaça de tallar permanentment els fons a l’OMS

El govern dels Estats Units ha trencat en els últims anys altres unions internacionals com ara la Unesco o el pacte nuclear amb l’Iran.

Donald Trump compareix a Washington el passat 15 de maig
Donald Trump compareix a Washington el passat 15 de maig / Stefani Reynolds (Efe)

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha sigut blanc dels atacs de Donald Trump en repetides ocasions durant la crisi del coronavirus. El president dels Estats Units ha suspés recentment els fons després d’acusar-la de mala gestió durant la pandèmia del coronavirus, i ara amenaça de retirar-los de forma permanent.

“Si no es compromet a importants millores en els pròxims 30 dies, faré permanent la meua suspensió de fons i reconsideraré la nostra afiliació a l’organisme”, ha advertit en una carta dirigida al director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. En la missiva, Trump ha anunciat que el seu govern i Tedros “han iniciat ja converses sobre com reformar l’organització”, però afegeix que “és necessari actuar ràpidament”.

El mandatari nord-americà ha criticat el que en la seua opinió és “una alarmant falta d’independència entre l’organització i la Xina”, a més d’afegir que les reformes que Washington reclama passen per desvincular-se de Pequín. Trump reprén així la seua croada contra l’OMS, el dia en què el seu país supera les 90.000 morts per Covid-19 i 1,5 milions de casos confirmats, convertint-se així en el país més afectat, de lluny, per la pandèmia.

Guterres contesta que ara “no és el moment”

Als ultimàtums del president dels Estats Units, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ja va replicar fa un mes que ara “no és el moment” ni per a qüestionar l’organisme ni per a tallar-li els recursos. “Una vegada hàgem passat la pàgina d’aquesta epidèmia, ha d’haver-hi un moment per a mirar cap arrere i comprendre com va sorgir aquesta malaltia i com es va propagar tan ràpidament per tot el món”, va afirmar Guterres.

Així es va expressar davant les ordes de Trump de congelar els fons que el país nord-americà aporta, com a principal donant, mentre revisava el rol de l’organisme en el que va definir com a “mala administració i encobriment de l’expansió del coronavirus”. Al llarg dels més de tres anys que porta a la Casa Blanca, de fet, a Trump no li ha tremolat la mà per a trencar amb el consens internacional en retirar als Estats Units de la Unesco, del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, de l’Acord de París sobre el canvi climàtic o del pacte nuclear amb l’Iran.

També et pot interessar

stats