El transport públic valencià registra una caiguda de viatgers
Els ajuntaments de València i Alacant suspenen l’estacionament regulat per a protegir persones usuàries i treballadors.
Els efectes del decret d’estat d’alarma es comencen a fer sentir en la xarxa de transport públic. Així l’Empresa Municipal de Transports de València ha registrat “una notable baixada” del nombre del passatgers, un 86% dissabte i un 95% diumenge, segons la informat l’Ajuntament de València en un comunicat. Segons l’EMT dilluns de matí, primer dia faener després del decret, “no s’ha registrat cap incidència d’afluència massiva a les hores punta del matí”.
El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha explicat que “el decret que declara l’estat d’alarma ha obligat a reduir el nombre d’autobusos garantint les condicions que aconsellen les autoritats sanitàries i sempre evitant massificacions. L’EMT controla permanentment l’afluència de passatges als autobusos per a garantir la seguretat de les persones que ho necessiten”. En aquest sentit, per evitar contagis, l’EMT ha suspés la venda de bitllets senzills per evitar el contacte entre el personal de conducció i les persones usuàries. També s’ha reforçat la desinfecció de vehicles i també s’ha desactivat el servei de bicicletes de lloguer Valenbisi.
Una tendència similar s’ha registrat en Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, que ha registrat un caiguda del 80% de viatgers en les primeres hores de la primera jornada laboral, després del decret de l’estat d’alarma, tant en Metrovalència com en el Tram.
Segons FGV, el servei “s’està fent amb tranquil·litat i s’estan mantenint els horaris, encara que la direcció de l’empresa està estudiant el decret per veure quina afectació té sobre el servei”. Tal com han fet altres serveis de transport, FGV ha acordat en una reunió amb representats sindicals i treballadors evitar el pagament amb efectiu. També han acordat el reforç dels serveis de neteja i desinfecció dels vehicles, les instal·lacions i el material mòbil.
Suspensió de l'estacionament regulat
L’Ajuntament de València ha decidit suprimir el pagament del servei d’estacionament regulat a la via pública (conegut com a ORA) per a “reforçar la seguretat de les persones usuàries i del personal encarregat de complir les quotes”. Amb la mesura, el consistori busca evitar que les persones usuàries hagen d’eixir al carrer a renovar el pagament i que la tasca de les persones treballadores ja no siga necessària, a més que les persones usuàries en zones com recintes hospitalaris no hagen de pagar per aquest concepte”.
La mateixa mesura ha adoptat l’Ajuntament d’Alacant. Aquest dilluns l’alcalde, Luis Barcala, ha signat el decret de suspensió, que entrarà en vigor el dimarts 17 a les 9:00 hores i es perllongarà en principi fins a les 20:00 hores del dissabte 28 de març, encara que l’Ajuntament ha anunciat que no descarta una pròrroga si les circumstàncies ho requereixen.