El teatre celebra el seu dia amb el teló abaixat

Les arts escèniques valencianes reclamen un pla de xoc que compense el tancament de les sales per l’estat d’alarma.

Escena de 'Nadal a casa els Cupiello' interpretada per diversos actors valencians

Amb la taquilla tancada, la platea buida i el teló abaixat. Els municipis valencians viuran així el Dia Mundial del Teatre, fixat en el calendari aquest divendres. El coronavirus obliga enguany a buidar els escenaris. Així i tot, a aquesta atípica celebració no li faltarà el caràcter reivindicatiu.

Enguany l’encarregat de redactar el manifest de l’Institut Internacional del Teatre ha sigut el dramaturg pakistanés Shahid Nadeem, que ha fet un clam per a frenar el canvi climàtic: “El planeta s'afona cada vegada més en una catàstrofe climàtica [...] Necessitem lluitar contra l'apatia, la letargia, el pessimisme, l'avarícia i el menyspreu pel planeta on vivim. El teatre té un paper, un paper noble, ha de dinamitzar i fer avançar la humanitat, ajudar-la a alçar-se abans que caiga en un abisme”, expressava l’autor teatral.

Precisament en un abisme se senten, com tants altres sectors, les arts escèniques valencianes des que el 14 de març el Consell –i posteriorment el govern espanyol– va decretar tancar les sales com a mesura preventiva per a evitar contagis de Covid-19.

El sindicat Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV) ha reclamat a la Generalitat i al govern espanyol un "pla d'emergència per al sector, ja que amb l'anul·lació de totes les activitats culturals no pot fer cap activitat laboral” i els professionals han perdut temporalment la faena.

En la mateixa línia es va pronunciar l’Associació d’Empreses d’Arts Escèniques del País Valencià (Avetid), i la Federació d’Espais Teatrals Independents (FETI) ha reclamat a les administracions “mesures econòmiques, amb crèdits per a atenuar el que suposa no rebre cap ingrés pel tancament dels espais”, a més del pagament de les subvencions de l’any passat encara pendents o campanyes promocionals “per a no donar per perduda la temporada quan s’alce la suspensió”.

Teatre en la pantalla

A pesar que les circumstàncies obliguen enguany a passar el Dia Mundial del Teatre sense entrar a cap, són nombroses les iniciatives, com la que impulsa el Ministeri de Cultura o les de diverses companyies valencianes, per a gaudir del teatre, encara que siga a través de la campanya.

La gerent del Teatre Olympia de València, María Ángeles Fayos, s’ha mostrat optimista en Les notícies del matí respecte al futur. Encara que l’actual situació suposa una greu crisi per al sector, creu que és molt positiu que la gent estiga consumint teatre, música i art i cultura en general a les seues cases, un fet que t’ajuda a conéixer i “veure al proïsme i la vida i, per això, el teatre no morirà”.

També et pot interessar

stats