Sis migrants continuen aïllats a l'hospital de campanya d'Alacant després d'arribar en embarcacions amb contagiats

Només dotze de les quasi 360 persones que han interceptat les forces de seguretat han donat positiu en Covid-19.

Les conselleres Gabriela Bravo i Ana Barceló, juntament amb la delegada del govern espanyol Gloria Calero, visiten l'hospital aquest matí
Les conselleres Gabriela Bravo i Ana Barceló, juntament amb la delegada del govern espanyol Gloria Calero, visiten l'hospital aquest matí / @GVAjusticia

L'hospital de campanya d'Alacant ha acollit, des de finals de juliol, un total de 97 persones que arribaren en embarcacions a les costes del sud valencià i que havien d'estar en aïllament preventiu després d'haver compartit espai amb casos positius de Covid-19. En l'actualitat, queden a les instal·lacions sis persones guardant la quarantena prescrita pel personal mèdic que els ha atés.

Provenien de dotze embarcacions arribades des del mes de juny a les platges de Santa Pola, Alacant, la Vila Joiosa, Calp, Moraira, Tabarca i l'Alfàs del Pi. “Estem orgullosos que l’hospital de campanya i l’Hospital General d’Alacant siguen els punts de referència per a les persones migrants que arriben en pastera a les nostres costes. A tots se’ls atén i se’ls practica un prova PCR”, ha explicat la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, en una roda de premsa conjunta amb les diferents administracions implicades en aquest dispositiu, que compta amb la col·laboració de la Creu Roja.

L’organització humanitària s’encarrega de l’atenció de les persones des del moment en què arriben a la costa valenciana en una situació d’extrema vulnerabilitat. A partir de la seua localització, es procedeix a oferir-los atenció sociosanitària, identificació i assistència jurídica. També s’ofereix un equip de mediació i traducció en els casos que siga necessari, a més de facilitar-los una targeta sanitària provisional.

L'hospital de campanya d’Alacant s’ha ajustat des que es va construir a les necessitats volàtils de la pandèmia: des de l’estudi de seroprevalença per a determinar la incidència del virus a les comarques del sud, consultes mèdiques, proves de PCR per al personal sanitari i l’atenció a persones amb malalties immunodepressores. També s'hi ha acollit les persones migrants que han arribat en pastera al litoral i que es troben en risc per haver estat en contacte amb casos de coronavirus.

“Hem sigut la primera comunitat autònoma a posar en marxa un protocol propi que garantisca atenció, protecció i espai sanitari durant el període de confinament”, ha emfatitzat la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, que ha precisat que aquest pla s'ha adaptat posteriorment al desenvolupat pel govern espanyol. “Ens interessa la salut dels migrants i garantir els seus drets”, ha expressat Bravo, que ha valorat la coordinació entre les diferents escales administratives per a evitar “situacions més complicades”. Ara, l’hospital de campanya es prepara també per a l’etapa de la tardor i l’hivern, durant la qual es preveu que tinga una funció determinant per a abordar la campanya de la grip i possibles repunts de coronavirus.

Vora 400 persones han arribat en pastera enguany

Al voltant de 400 persones migrants han arribat en pasteres al llarg de 2020 a les costes valencianes, encara que només 359 han pogut ser identificades. De totes elles, dotze van donar positiu en els test PCR per a detectar la Covid-19. En concret, des del 2 de gener fins al passat 15 d'agost, un total de 32 pasteres han arribat a les costes de les comarques del sud.

També et pot interessar

stats