Simón atribueix la reducció de 2.000 morts totals a Espanya a notificacions errònies

Admet que la disparitat de fins a 1.200 persones a Catalunya “són moltes” i avança que es verificaran les dades.

La Unitat de Cures Intensives de l'hospital La Fe de València en una imatge d'arxiu durant la pandèmia

“Una cosa és la data de notificació i una altra la data de defunció”. Amb aquest argument ha justificat el director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, el desfasament de fins a 2.000 persones mortes entre les que van confirmar aquest diumenge el Ministeri de Sanitat i les que ha notificat hui dilluns.

Segons ha explicat Simón, el fet de que determinades xifres, com ara les defuncions, els nous contagis o les hospitalitzacions es comuniquen dies després de què realment ocórreguen ha provocat que, en verificar-les, els responsables sanitaris s’hagen adonat que en alguns casos s’havien comptabilitzat malament.

Aquesta és la raó per la qual, segons Simón, en les últimes 24 hores tan sols s’hagen verificat mig centenar de morts. Algunes defuncions fan referència a dies anteriors. El fet de que, des de la setmana passada, el Ministeri haja implantat un nou sistema de notificació de dades ha causat un retard de les notificacions, com ha avançat.

Malgrat aquesta explicació, el responsable del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, ha admés que una reducció de vora 1.200 persones mortes a Catalunya “són moltes”, per això a hores d’ara el Ministeri està tractant de verificar que eixa reducció és efectivament correcta.

“Sempre es poden cometre errors de notificació”

“Encara que el Ministeri diga una cosa, després sempre es poden cometre alguns errors de notificació. És normal. Arriba un certificat que, en principi es codifica d’una manera i després, en revisar-ho, pot exigir una modificació”, aclaria Fernando Simón.

En aquest sentit, Sanitat no sols revisa de dades referides a persones que han faltat amb Covid-19, també altres paràmetres, com els pacients diagnosticats amb PCR quan en realitat sols se’ls havia prescrit la prova –i mai se’ls havia arribat a fer–; casos d’usuaris duplicats o alguns casos de pacients amb simptomatologia semblant a la Covid-19, però que mai van tindre la confirmació que presentaven la malaltia.

També et pot interessar

stats