Simón apunta a una estabilització dels contagis a Espanya amb 38.273 positius el cap de setmana

Sanitat notifica quasi mig miler de defuncions i l’ocupació de les UCI repunta lleugerament fins a situar-se en el 32,8%.

Dos dels boxs de l’UCI de la Clínica Universitat de Navarra
Dos dels boxs de l’UCI de la Clínica Universitat de Navarra / Jesús Diges (Efe)

La segona onada de la pandèmia sembla que ha entrat en fase d’estabilització a Espanya o fins i tot de descens en algunes regions. Així ho ha indicat Fernando Simón, director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), després de constatar constatat una incidència acumulada de 470 casos per cada 100.000 habitants, una xifra que seguiria la tendència dels últims dies i alentiria el ritme dels contagis detectat per les autoritats sanitàries.

No obstant això, i a pesar de que les dades puguen resultar esperançadores, aquest dilluns el Ministeri de Sanitat ha confirmat 38.273 nous contagis i quasi mig miler de morts associades a la Covid-19, concretament 484 noves defuncions. Aquestes xifres encara són molt elevades i caldrà mirar-les amb perspectiva per a valorar-les amb certesa, però el responsable del CCAES apunta que en totes les autonomies, excepte en dos, es frena l’augment dels contagis. Això sí, Simón ha fet una crida a la prudència i a complir amb les restriccions perquè ha remarcat que els contagis “encara són molts”.

A pesar de la possible contenció dels contagis, la pressió a les unitats de cures intensives (UCI) continua sent considerable a Espanya i repunta lleugerament, un 1,05%, respecte a divendres. A hores d’ara hi ha 3.156 pacients ingressats en aquestes unitats, fet el que implica que un 32,8% dels llits disponibles al conjunt del país estan ocupats per usuaris amb Covid-19.

Aquesta xifra es dobla en determinades regions, com Melilla (71,43%) o La Rioja (60%), i es supera àmpliament en Aragó (48,74%) o Astúries (48,50%). I al contrari, a les Canàries se situa en el 11,51% o a Galícia en el 16,08%. La Comunitat Valenciana, per la seua banda, se situa prop de la mitjana, ja que té el 29,52% dels llits de les unitats de pacients greus ocupades per usuaris amb coronavirus.

A més dels nous positius, un altre dels paràmetres que obri la porta a l’esperança és la d’una mínima reducció en les xifres de positivitat. Actualment, i segons ha detallat Fernando Simón, el 12,7% de les PCR són positives, la qual cosa suposa la reducció en tres dècimes respecte a dies anteriors, quan aquesta xifra s’afiançava en el 13%.

Períodes de risc, com el pont de desembre

El director del CCAES ha apel·lat a la prudència en diverses ocasions i ha instat la ciutadania a no baixar la guàrdia en el compliment de les restriccions. En aquest sentit, ha advertit que en les pròximes setmanes “venen períodes de risc, com el pont de la Constitució”, on podrien repuntar novament els contagis si es relaxen les limitacions imposades en les últimes setmanes.

D’altra banda, i pel que fa a la dimissió de Fernando Simón que en els últims dies han sol·licitat diversos col·lectius sanitaris, l’epidemiòleg s’ha mostrat contundent: “Soc un funcionari, el meu lloc és el que decidisquen els meus superiors. El que no faré és baixar del barco i deixar-lo buit. Si fa falta que jo estiga, estaré i si es considera que no he d’estar, no estaré”, ha expressat durant la roda de premsa.

També et pot interessar

stats