Setge a l’oci nocturn

Els empresaris de discoteques, bars de copes i sales de ball reclamen un pla de rescat que evite la ruïna d’un sector que representa l’1,8% del PIB valencià.

VÍDEO | Setge a l’oci nocturn

L’oci nocturn està al centre de la tempesta perfecta en la qual s’està convertint la segona onada de la pandèmia. A Espanya, el Ministeri de Sanitat va pactar amb les autonomies a l’agost diverses mesures per frenar l’evolució del coronavirus, entre les quals està el tancament de les discoteques, sales de ball i bars de copes amb actuacions musicals en directe. I en aquest context la Generalitat ha publicat aquest dilluns la tercera pròrroga a les mesures de prevenció de la Covid acordades al Consell Interterritorial de Sanitat, fet que manté en la pràctica el tancament de locals d’oci nocturn, la garantia de la distància interpersonal en hoteleria i restauració o l’establiment d’horaris de tancament no més enllà de la una de la matinada. L’objectiu és evitar aglomeracions i rebaixar el risc de contagis d’origen social, sobretot entre la població més jove.

Les protestes dels empresaris no han evitat que les mesures es prorroguen i inclús s’amplien a altres activitats hostaleres. Les patronals fa dos mesos que denuncien el fort impacte d’aquestes decisions sobre el treball. L’associació Spain Nightlife defensa que del sector depenen “300.000 famílies” i “25.000 empreses”, “el 80% de les quals es troba en la ruïna” a causa de l’actual situació. L’oci nocturn calcula que estan en joc 700.000 llocs de treball i 25.000 empreses.

Els hostalers valencians lamentaren, quan es va anunciar la nova pròrroga sobre el tancament de l’oci nocturn que en cap moment els dirigents polítics han volgut parlar sobre una compensació econòmica per “les milionàries pèrdues” d’un sector, el de l’oci i els espectacles, que en la Comunitat Valenciana “representa el 1,8% del PIB regional i genera més de 20.000 llocs de treball”. “Econòmicament, les discoteques i locals d’oci no poden aguantar més. S’ha exigit i s’ha demanat socors de totes maneres. Necessitem un pla de rescat articulat i consensuat amb totes les administracions, des de la nacional fins a la local, que ajude a poder continuar pagant els lloguers, els costos laborals, les hipoteques”, defensaren el passat divendres.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, deixa clar que la decisió és ferma. “L’oci nocturn estarà tancat fins que el Consell Interterritorial n’autoritze l’obertura, i és una mesura que afecta tot Espanya”, ha explicat en À Punt. I és que per més que la pròrroga amplia el tancament durant 21 dies, Sanitat no es planteja tornar a obrir aquesta activitat mentre les xifres no milloren.

Europa també endureix el control per l’avanç de la pandèmia

A Europa les restriccions a l’oci nocturn també avancen a colp de dades. El govern francés va decretar a partir del passat cap de setmana el toc de queda a París i en altres hui grans zones metropolitanes. A Itàlia, el primer ministre, Giuseppe Conte, ha decidit que les autoritats podran tancar determinades zones a partir de les 21 (hora local) si detecten que es genera una aglomeració de persones, com en les àrees de festa nocturna. La República Txeca també ha endurit la política per tractar de controlar l’evolució del virus, que està deixant al país les pitjors dades europees, amb una taxa de 828 en catorze dies per cada 100.000 habitants. El país es troba sota estat d’emergència des del 5 d’octubre, i el passat 14 tancaren pubs i restaurants, que només poden vendre menjar per a emportar-se. I a Berlín també s’ha decidit tancar l’oci nocturn entre a partir de les 23 hores.

També et pot interessar

stats