La setena onada de covid podria arribar prompte i ser “fantasma”

Les veus expertes auguren l’arribada imminent d’una nova onada, que seria més preocupant per la gravetat dels pacients que pel nombre de contagis

Estem a les portes de la setena onada? / À Punt NTC

Quan ja quasi havíem oblidat la covid, l'arribada de les noves variants d'òmicron associades a una alta transmissió fan pensar en la possibilitat d’una setena onada.

Aquest divendres la Conselleria de Sanitat Universal ha notificat 4.812 nous contagis de coronavirus, vora un miler més de casos que els notificats en l’última actualització de dades aquest dimarts. Una crescuda dels contagis que es reflecteix en la incidència acumulada a catorze dies en majors de seixanta anys –l’única de què ja informa el Ministeri de Sanitat–, que també puja. Així, actualment és de 495 casos per cada 100.000 habitants a la Comunitat Valenciana i 755 al conjunt d'Espanya. També ha informat de la mort de vint persones més a causa de la covid, de 36 a 99 anys. 

A més, s’incrementa la pressió als hospitals, on hi ha 702 persones ingressades per covid, 37 de les quals a les unitats de cures intensives, un indicador assistencial que es vigila de molt prop.

Totes aquestes dades apunten a l’arribada imminent d’una setena onada, segons asseguren les veus expertes, entre altres el Centre Europeu de Control de Malalties. 

L’investigador de Fisabio Salvador Peiró afirma que les subvariants d’òmicron s’estan transmetent ja en xifres molt importants, però que encara no es pot saber, si arriba una nova onada, de quina intensitat serà. Tampoc es pot saber, en cas que sorgisca una nova variant, quina virulència tindrà.

Però sí que és clar que, en cas d’arribar una nova onada, seria una “onada fantasma”, ja que s’ha deixat de fer seguiment de les persones menors de seixanta anys. En paraules de Peiró, “serà fantasma perquè ja no li fem molt de cas”. 

En aquest nou escenari, explica, més que la quantitat de contagis, preocupa la gravetat de les persones que ingressen als hospitals per covid. Per això recomana començar per protegir la població major de seixanta anys amb una quarta dosi de la vacuna amb els vaccins “que ja tinguem per casa”, és a dir, bàsicament tornar a inocular Pfizer i Moderna.

També et pot interessar

stats