"Si seguim al ritme actual tardarem tres o quatre anys a vacunar la població”
El secretari general del sindicat mèdic CESM-CV estima en 200.000 les dosis setmanals necessàries per a complir amb les previsions.
El sindicat mèdic de la Comunitat Valenciana, CESM-CV, desconfia de la capacitat del sistema sanitari per a complir amb l'objectiu de tindre immunitzada el 70% de la població per a l'estiu. “Si seguim amb 30.000 a 40.000 vacunes a la setmana tardarem tres o quatre anys”, ha advertit el secretari general de l'organització sindical, Víctor Pedrera, a Les notícies del matí. La Generalitat preveu administrar 50.000 vacunes en els pròxims dies. Una quantitat insuficient per al portaveu del CESM-CV, que estima que caldria augmentar el ritme de vacunació a 200.000 dosis a la setmana per a aconseguir vacunar la població valenciana [10 milions de dosis per a cinc milions de persones] al llarg de 2021.
Pedrera s'ha mostrat molt crític amb el procés de vacunació. Considera que “per a posar la vacuna hi ha recursos [humans] de sobra”, però ha faltat “la planificació adequada”. Per exemple, per a administrar les dosis sobrants als grups de població pautats, a través de llistats de persones, i evitar el “desficaci inicial” que han suposat les vacunacions fora de torn. "No hi poden haver dosis sobrants. Si u té cent dosis haurà de citar a 130 persones. Això posa de manifest la mala planificació”, ha lamentat Pedrera, que també ha denunciat que encara no s'haja començat a vacunar els professionals sanitaris de la medicina privada.
El secretari general del CESM-CV ha llançat una alerta sobre la situació sanitària, que considera “la pitjor de les tres onades, amb tota seguretat” i que ha superat “la pitjor” de les previsions dels sindicat pel que fa a la pressió assistencial, però també en el contagi contagi de sanitairs. Segons l’organització s'ha multiplicat per cinc des de desembre, passant de 500 a 2.500 sanitaris valencians de baixa per Covid-19.
Mesures a destemps i dades confuses
El sindicat culpa del repunt de la corba epidemiològica a “la relaxació de les mesures durant el novembre i el desembre per a salvar el Nadal” i la confusió que ha generat la comunicació de restriccions “que no són homogènies”.
Creu Pedrera que no s'està informant clarament la població del nivell d'emergència sanitària. I posa com a exemple la comunicació d'algunes dades oficials, com l'ocupació de les unitats de crítics (UCI), que poden generar confusió. Explica que quan s'indica que es troben al 60-70%, s'obvia que s'han duplicat llits prèviament, la qual cosa pot donar la impressió que la pressió és menor, quan en realitat “les UCI estan desbordades” i “són monogràfiques de Covid”. En aquesta línia d'argumentació ha facilitat dades sobre l'Hospital de Vinalopó, que ha passat de 16 a 32 llits en UCI, “que estan ocupades per malats Covid”. “L'ocupació és del 200%”, ha dit.
“Intentar minimitzar l'impacte no ajuda. La gent ha de saber com estan les coses per a poder conscienciar-se i col·laborar, perquè sense la seua ajuda no podrem doblegar la corba”, ha explicat.
El portaveu sindical estima que “continuem encara en la paret d'ascens” i anticipa “un febrer dur”, així com greus conseqüències per a la població de malalties no Covid a les quals se'ls ha demorat el diagnòstic i la intervenció.