Save The Children alerta que una de cada sis famílies amb menors ha perdut el treball de manera permanent

L’ONG revela que quasi la meitat de les famílies valencianes ha patit una retallada de sou de manera temporal.

Imatges de la campanya #Quenadiequedeatrás, on apareixen fotografies alterades del president Ximo Puig i la vicepresidenta Mónica Oltra quan eren menuts
Imatges de la campanya #Quenadiequedeatrás, on apareixen fotografies alterades del president Ximo Puig i la vicepresidenta Mónica Oltra quan eren menuts / Save The Children

En una de cada sis llars valencianes on viuen menors una persona adulta ha perdut el seu treball de manera permanent des que va començar el confinament. Segons una enquesta realitzada per l’ONG Save The Children, la meitat de les famílies ha patit una retallada de sou de manera temporal i la situació encara és pitjor per a les que es troben en una situació vulnerable.

“La crisi econòmica i social del coronavirus afectarà especialment les famílies en risc de pobresa o exclusió social, que ja estan patint la pèrdua d’ocupació i les retallades de sou en major proporció que la resta”, ha advertit Rodrigo Hernández, director general de Save the Children a la Comunitat Valenciana. Hernández assenyala que el Consell no pot relaxar-se contra la pobresa infantil, perquè milers de xiquets i xiquetes “no es queden arrere”.

Un 29,1% viu situacions de tensió

L’enquesta també indica que el 29,1% dels pares i mares ha viscut situacions “de tensió o conflictes” amb els fills i filles durant l’estat d’alarma i que quasi un de cada quatre ha perdut els nervis en alguna ocasió, arribant, fins i tot, a cridar o insultar al menor.

Save the Children adverteix d’un possible augment de la violència contra la infància durant la quarantena i destaca que l’estat emocional i psicològic dels xiquets i xiquetes també s’ha vist afectat en l’emergència. De fet, aproximadament el 26% dels menors de la Comunitat Valenciana se sent deprimit amb freqüència o tots o quasi tots els dies.

Creix la bretxa educativa segons el risc de pobresa

La investigació també conclou que la bretxa educativa ha crescut en els últims mesos. Des que va començar el confinament, la infància en pobresa té major risc de suspendre, repetir curs o fins i tot deixar la seua educació. “La taxa d’abandó escolar prematur havia descendit abans d’aquesta crisi sanitària, però si no es continua actuant amb determinació, es corre el risc que es despengen ara que els centres educatius estan tancats”, apunta Hernández.

Segons l’enquesta, en una de cada cinc famílies de la Comunitat Valenciana els xiquets i xiquetes han de compartir l’ordinador que utilitzen per a les tasques escolars. A més, la falta de mitjans es presenta com el principal motiu pel qual no es continua amb l’activitat acadèmica. En aquest sentit, una de cada deu famílies enquestades no té accés a internet o no té bones condicions de connectivitat, situació que s’agreuja si es té en compte a la infància de llars en pobresa.

També et pot interessar

stats