Satisfacció entre els col·lectius festers pel nou protocol de la Generalitat: "És un baló d'oxigen"

El món de les Falles, la Magdalena i les associacions de Moros i Cristians de la Comunitat Valenciana podran celebrar tots els actes previstos sense limitacions d'aforament

Reaccions del món de la festa de la Comunitat Valenciana al nou protocol sanitari de la Generalitat

El món de la festa a la Comunitat Valenciana celebra el protocol amb normes i recomanacions per a les celebracions populars que ha donat a conéixer aquest dilluns la Generalitat i que marca el camí cap a la normalitat en aquests esdeveniments després de la pandèmia. 

La normativa, a grans trets, fixa l'obligatorietat de la mascareta en actes massius i grans aglomeracions com ara mascletaes, romeries o revetles, però n'eximeix l'ús en esdeveniments ordenats les ofrenes o desfilades. A més, estableix que les seus festeres es regiran per la normativa específica de l'hoteleria i la restauració i que els envelats hauran de tindre almenys dos laterals descoberts per a ser considerats espais no tancats. 

Les Falles de València seran la primera gran festa que es desenvoluparà sota el marc d'aquesta normativa flexibilitzada, amb un calendari que s'inicia el 27 de febrer de la mà de la Crida. El món faller acull amb "absoluta satisfacció" el nou protocol perquè, finalment i després de dos anys de pandèmia, permetrà celebrar tots els actes previstos. Entre altres, disparar les tradicionals mascletaes des de la plaça de l'Ajuntament sense controls d'aforament. 

Com a màxima representant de la festa aquest 2022 s'ha pronunciat la fallera major de València, Carmen Martín. L'anunci de la Generalitat l'ha agafada en l'AVE de camí a Màlaga, amb la Cort d'Honor, i des d'allí ha gravat un missatge en vídeo en què ha manifestat l'alegria pel canvi en el protocol. S'ha mostrat convençuda que durant les celebracions es respectaran totes les normes sanitàries i ha recordat que el col·lectiu faller "sempre ha sigut un exemple de responsabilitat". "Espere que siguen unes Falles inoblidables i que el mes de març siga molt especial per a tots", ha dit, abans d'acomiadar-se amb un "Llarga vida a les Falles!". 

També hi ha reacció positiva des dels col·lectius vinculats amb les festes de la Magdalena de Castelló, que tindran lloc entre el 19 i el 27 de març. El sector qualifica de "baló d'oxigen" la nova normativa, perquè els permetrà dur a terme al carrer els actes del programa sense limitacions d'aforament. Les 240 colles i els 19 sectors gaiaters estan satisfets i anuncien que comencen a contractar envelats i orquestres per a poder celebrar la festa. 

El nou protocol sanitari també afecta les festes de Moros i Cristians que acullen diversos municipis al llarg de la geografia valenciana. Els participants en les entrades no hauran de portar mascareta, però sí el públic, igual que en les ofrenes de les Falles i la Magdalena. També l'hauran de dur els festers dins de les seus per tractar-se d'espais tancats. L'anunci ha sigut molt ben acollit entre els representants de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi, que veuen per fi com es podrà celebrar la trilogia festera amb certa normalitat. "Després de dos anys podrem celebrar unes festes en ple rendiment", ha manifestat satisfet Juanjo Olcina, president de l'Associació Sant Jordi d'Alcoi. 

També et pot interessar

stats