Sanitat Universal exclou els tests ràpids d'anticossos de l'estratègia de control del coronavirus

Qüestiona l'eficàcia de les proves en una circular als metges de primària, que tampoc són partidaris de receptar-los.

Un dels tests d'anticossos que ja es poden adquirir a les farmàcies amb recepta mèdica

Els autotests ràpids d'anticossos ja es comercialitzen a les farmàcies valencianes, però la Conselleria de Sanitat Universal no facilitarà de moment l'accés als usuaris i usuàries del servei públic de salut. El departament que dirigeix Ana Barceló desconfia de la fiabilitat d'aquestes proves i de la interpretació que les persones puguen fer dels resultats. En un comunicat intern als metges de primària recorda que aquestes proves, que qualsevol persona es pot fer al domicili amb una punció al dit i que proporcionen resultats en deu minuts, “tenen un rendiment menor (amb més falsos positius i negatius) que les tècniques que es fan en laboratori”. I adverteix que el fet de donar positiu en la prova, és a dir, evidenciar l'existència d'anticossos contra el coronavirus, “no garanteix la immunitat del pacient”.

Per aquests motius no els inclourà en l'estratègia de rastreig i control de contagis. En cas que un pacient presente símptomes, se seguirà el protocol habitual, és a dir, realitzaran una PCR o una prova d'antígens. En la pràctica, la instrucció dissuadeix l'accés als autotests a través dels metges de primària del sistema públic de salut, ja que l'adquisició de la prova s'ha de fer mitjançant una recepta mèdica.

Els metges de família qüestionen els tests

La secretària de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG), Pilar Valero, considera encertada la mesura per la “incertesa” que els comuniquen uns proves que “s'ha vist que tenen molts falsos positius i negatius”. “Aquests tests et diuen si has tingut un contacte amb el virus, però no que estigues immunitzat”, explica Valero.

“Generaran més dubtes e inseguretat entre la població que continuar com ara”, raona la doctora. Recorda que aquests tests fan una foto del passat, però no detecten una infecció activa. I que en el cas que la prova siga negativa, no es pot descartar el contagi, si el pacient està en els primers dies d'incubació i no ha desenvolupat encara els anticossos, però sí que pot ser infecciós tot i no presentar símptomes.

“No ens aportarà més informació de la que ja tenim amb les PCR o els antígens”, adverteix la doctora, que qüestiona que alguns consideren l'accés universal “de manera descontrolada” com una bona notícia. I saluda Valero que els metges de primària no hagen de receptar aquestes proves, un tràmit que segons entén saturaria encara més un sistema primari que ja es troba sobrecarregat.

També et pot interessar

stats