Sanitat Universal entregarà 240.000 dosis de la vacuna de la grip per a corregir el desabastiment als ambulatoris

Els retards en l'administració a persones adultes de menys de 65 anys en alguns centres de salut ha traslladat la pressió a les farmàcies.

Salut Pública rebrà en les pròximes hores 240.000 dosis de la vacuna de la grip

L'alta demanda de la vacuna de la grip està causant problemes puntuals de desabastiment en algunes àrees i centres de salut.

La vacunació ja s'ha fet o programat per a les persones considerades de grups de risc, i particularment en el cas de les majors de 65 anys, les destinatàries principals del més de mig milió de dosis que s'han injectat des de l'inici de la campanya, a començaments d'octubre.

Tanmateix, alguns ambulatoris ja informen els pacients que s'han quedat temporalment sense existències de la vacuna i els demanen que tornen un parell de setmanes més tard. Una situació que també la pateixen algunes mútues.

La Societat Valenciana de Medicina Familiar confirma els retards en el subministrament per a persones adultes de menys de 64 anys. El president, Hermann Schwarz, lamenta que la situació era previsible i s'haguera resolt si els ambulatoris tingueren capacitat per a emmagatzemar les vacunes en un únic enviament, com reclamen des de fa temps.

La Conselleria de Sanitat Universal assegura que el retard és menor i l'atribueix a la capacitat de producció dels laboratoris i a l'augment de la pressió de la ciutadania, que ha respost massivament a la crida a la vacunació en aquesta campanya marcada per la Covid-19.

Des de Salut Pública es relativitza el problema. Es recorda que la grip encara encara no ha arribat i no ho farà fins al desembre, fins al desembre, i que hi ha temps per a injectar-se les vora 800.000 dosis que resten dels 1,3 milions de vacunes que s'han comprat als laboratoris.

“Tot el món que ho necessite podrà vacunar-se i rebre la protecció màxima que pot atorgar-li la medicació”, certifica Josep Lluch, responsable del programa de vacunació de la Conselleria de Salut Pública.

Lluch anticipa que Salut Pública rebrà en les pròximes hores 240.000 dosis de la vacuna de la grip per a corregir les tensions en el subministrament als centres de salut, on s'ha centrat la prioritat de la campanya.

La pressió es trasllada a les farmàcies

Però el retard en l'abastiment també el pateixen les mútues, que assumeixen la vacunació de molts empleats públics, entre altres grups de treballadors, i a les farmàcies, on aconseguir la vacuna és molt complicat.

A les farmàcies, de fet, s'ha traslladat la pressió de la vacunació de les persones que encara no han pogut posar-se-la al centre de salut.

Victorià González assegura que a la seua farmàcia, a la ciutat de València, només ha rebut quinze vacunes i que té gent en una llista d'espera cada vegada més llarga. “La percepció és que hi ha gent en situació de risc que ho té malament per a vacunar-se”, explica González, que assegura que té a l'espera de la vacunació persones d'edat avançada, que havien declinat anar al centre de salut per por a un contagi, i persones en edat laboral que tenen horaris incompatibles amb els de l'ambulatori.

També et pot interessar

stats