Arranca la vacunació amb Janssen a la Comunitat Valenciana

Aquesta setmana l'antídot de la filial farmacèutica de Johnson & Johnson s'administrarà a 4.894 persones del grup d'edat de 70 a 79 anys

Vacunació amb Janssen a Requena
Vacunació amb Janssen a Requena / À Punt NTC

Des d'aquest divendres s'amplia a quatre la cartera de vacunes contra el coronavirus que s'administren a la població valenciana després de sumar la desenvolupada per la farmacèutica Janssen, filial de Johnson & Johnson. És la data que posa la Conselleria de Sanitat per a començar a inocular amb aquest preparat, el primer monodosi, que ja ha rebut l'aval de l'Agència Europea dels Medicaments (EMA, segons les sigles angleses) i començarà a repartir-se el dijous entre les comunitats autònomes.

Les 14.600 dosis destinades a la Comunitat Valenciana, que han estat bloquejades amb la resta de la remesa espanyola en el magatzem de la mateixa companyia fins al veredicte del regulador europeu, han arribat cap al migdia de dijous als tres centres de distribució per carretera des de Madrid. Una vegada rebudes, el departament d'Ana Barceló espera poder començar a inocular-les l'endemà mateix.

La previsió és que apleguen 300.000 unitats en tot el mes d'abril al conjunt de l'Estat, que el Ministeri de Sanitat ha de distribuir entre totes les autonomies. Vora un 10% en correspondrien a la Generalitat, per la qual cosa a les 14.600 dosis inicials caldria afegir una segona remesa amb vora 15.000 més.

L'estratègia de vacunació ha assignat l'antídot de Janssen a resoldre el retard que arrossega la immunització en la franja d'edat de 70 a 79 anys, amb vora quatre milions de persones a Espanya. Fins ara, se'ls estava vacunant amb Pfizer, que requereix dues dosis per a garantir protecció davant la Covid-19. De les 437.862 persones septuagenàries que viuen a la Comunitat Valenciana, 192.973 (el 46,9%) ja han rebut almenys una de les dues dosis pautades i 24.346 (2,5%) n'ha completat el cicle. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat la importància d'aquest nou sèrum, l'únic que requereix una sola injecció, per a agilitzar la inoculació als grups vulnerables i poder arribar al mes de juny amb la població major de 60 anys ja immunitzada contra el coronavirus.

El Ministeri de Sanitat ha reactivat repartiment de les vacunes de Janssen després que l'EMA fera un dictamen positiu del balanç entre riscos i beneficis del fàrmac, tot i constatar el "possible vincle" amb el desenvolupament de trombes molt rars durant la vacunació a set milions de persones als Estats Units, en una posició similar a la que va comunicar, fa unes setmanes, sobre la vacuna d'AstraZeneca.

També et pot interessar

stats