Sanitat recomana extremar les mesures de distanciament social i higiene a les platges

El Ministeri publica un document amb recomanacions per a obrir al públic les zones de bany.

Sanitat recomana la netetja diària de l'arena
Sanitat recomana la netetja diària de l'arena / @GVAturisme

El Ministeri de Sanitat ha publicat un document amb recomanacions per a obrir al públic les platges i les zones de bany de manera segura, una mesura d’alleujament recollida en la fase 2 de la desescalada i amb la qual s’atén una de les peticions més reclamades per la ciutadania i el Consell de la Generalitat.

Els riscos de contagi del coronavirus a la mar estan relacionats amb la interacció entre les persones, mentre que a les zones de riu, pous i cabals d’aigua dolça es desaconsella el bany i els usos recreatius aquest estiu.

El document, disponible en la pàgina web del Ministeri, recorda que no hi ha evidència científica sobre la capacitat del virus de transmetre’s dins l’aigua. Més bé al contrari: la sal s’ha identificat com un agent biocida eficaç. A l’arena, la radiació solar i l’alta temperatura també són favorables a la desactivació del virus.

Per això, des del govern espanyol insisteixen que el més important és respectar el distanciament social en l’accés a les platges i limitar-ne l’aforament, així com tindre presents les normes d’higiene.

Es recomana prestar atenció a la distància entre para-sols, que hauran d’estar separats per 4 metres, i entre les hamaques, així com “sectoritzar” la platja per a garantir el compliment del distanciament social. Algunes poblacions valencianes com Canet d’en Berenguer, Oliva o Castelló ja han començat a dissenyar aplicacions i preveure maneres de parcel·lar la platja per a garantir-ne un accés segur.

El document del Ministeri desaconsella els esports col·lectius, l’ús d’instal·lacions i parcs de jocs i les reunions de més de 15 persones a vora mar.

Neteja diària de l’arena i el mobiliari

Pel que fa a normes d’higiene, es recomana la neteja diària de l’arena i la retirada de residus orgànics i inorgànics així com la desinfecció de dutxes, rentapeus i papereres, les zones comunes i les zones de trànsit.

Els xiringuitos hauran de seguir la normativa que s’aplica a l’hoteleria, amb un aforament màxim del 50% i una distància de seguretat de dos metres entre taules i clients.

Els llocs tancats com els punts d’auxili de la Creu Roja, també caldrà ventilar-los, netejar-los i desinfectar-los

Cada platja, indica el Ministeri de Sanitat, haurà de disposar d’un protocol de neteja i desinfecció del mobiliari i cada ajuntament elaborarà o actualitzarà el protocol amb totes les mesures en matèria de prevenció de riscos laborals.

També et pot interessar

stats