Sanitat notifica 9.658 contagis més per Covid-19, 3.781 en les últimes hores

El director del Ccaes, Fernando Simón, assegura que la pressió assistencial està lluny de desbordar els hospitals.

Sanitat notifica 9.658 contagis més per Covid-19, 3.781 en les últimes hores
Sanitat notifica 9.658 contagis més per Covid-19, 3.781 en les últimes hores

El Ministeri de Sanitat ha notificat aquest dijous 3.781 contagis per coronavirus en les últimes 24 hores. Són vora 200 més que en el registre anterior, quan no es van computar les dades de la Comunitat Valenciana per problemes tècnics. Així i tot, la xifra total de casos s’eleva en 9.658 respecte al balanç de dimecres, fins a arribar a un total de 429.507 contagis des de l’inici de la pandèmia. Espanya es consolida com el segon país d'Europa, després de Rússia, amb més positius, però el primer per incidència del virus en proporció a la població, amb 183,3 casos per cada 100.000 habitants.

687 nous brots, la majoria en l'àmbit social

Sanitat també ha registrat 687 nous brots en els últims set dies, amb 5.300 casos. La majoria s'han originat en l'àmbit social, com a resultat de les reunions de familiars i amics, amb 6,8 casos per brot. Tanmateix els més nombrosos continuen produint-se en el sector de l'oci. Els 124 brots detectats en aquest àmbit acumulen 28 casos de mitjana, amb el problema afegit que identificar els contactes resulta més complicat. Preocupa també el repunt a les residències de majors, que representen el 7% dels brots.

Més casos entre menors, però menys de l'1% greus

L'edat mitjana dels pacients continua estabilitzada entre els 36 i 37 anys. És el grup de persones joves on es produeix el major increment dels contagis. El Ministeri de Sanitat també ha constatat una major incidència en la població en edat escolar –infantil, primària i secundària– que en els registres anteriors a l'abril. Ara bé, amb una xifra molt baixa de casos greus i un índex d'hospitzalització inferior a l'1% del total.

De tres a quatre dies per a un diagnòstic

El creixement dels contagis ha retardat la capacitat de detecció i diagnòstic dels serveis sanitaris. Si fa dues setmanes tardaven de 48 a 72 hores a confirmar un contagi, ara el procés s'ha prolongat entre 72 i 96 hores, és a dir, entre tres i quatre dies des de la identificació d'un cas sospitós.

25 morts més i una letalitat del 0,4%

La mortalitat continua a l'alça, amb 25 defuncions més que dimecres. La Covid-19 ja ha mort 28.996 persones, 132 en els últims set dies. Prop de la meitat dels decessos (56) han sigut a la Comunitat de Madrid, seguida de lluny per Andalusia, amb 14 defuncions. La taxa de letalitat, però, continua estable en el 0,4% dels casos en els últims dies, segons ha explicat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. Des de l'inici de la pandèmia però, la letalitat se situa en el 6,75% dels pacients diagnosticats.

Pressió assistencial "no excessiva" als hospitals

També creixen els ingressos als hospitals i a les unitats de cures intensives (UCI). Ara mateix hi ha 6.036 persones hospitalitzades per Covid-19, les quals ocupen el 5% dels llits. Simón ha explicat que, encara que la pressió assistencial està creixent en l'atenció primària, per contra "no és excessiva" als hospitals perquè "hi ha capacitat per a incrementar la quantitat de llits, si fora necessari".

La xifra total de persones que han necessitat hospitalització des del principi de la pandèmia ascendeix a 132.988, 439 més que dimecres. Quant a les UCI, la xifra total creix fins a 12.206, 34 més que en l’últim balanç.

També et pot interessar

stats