Sánchez defén que el govern espanyol ja ha complit un 23,4% dels compromisos

El president presenta el primer informe de fiscalització dels compromisos anunciats o adquirits per l'executiu.

El president Sánchez, aquest dimarts durant la roda de premsa
El president Sánchez, aquest dimarts durant la roda de premsa / Chema Moya (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha presentat aquest dimarts en roda de premsa l'informe Complint, en què es pot seguir el compliment dels compromisos de l'executiu des de l'inici de la legislatura. El president ha assegurat que el govern ha assumit a 31 de desembre 1.238 compromisos, dels quals ja n'ha complit un 23,4%. Es preveu que durant el pròxim semestre el compliment arribe al 32,6%, “un terç del total en un terç del mandat”, ha remarcat. El president ha afegit que estan en marxa un 90,9% dels compromisos adquirits.

Sánchez ha afegit que sols hi ha set compromisos que no es compliran. El president ha destacat diversos aspectes del treball del govern i ha assegurat que des de fa deu mesos, quan va començar la pandèmia, el govern ha remés a les Corts Generals deu projectes de llei, dos projectes de llei orgànica i s'han aprovat 34 reials decrets llei al Consell de Ministres.

L'ingrés mínim vital duplicarà el pressupost

Durant la presentació ha detallat les mesures més rellevants: de suport a la resposta sanitària, per a pal·liar els danys econòmics de la pandèmia, l'escut social a la ciutadania, per a la recuperació econòmica, el suport econòmic a les autonomies i el fons de recuperació europeu. Sánchez ha anat detallant les principals iniciatives que s'han posat en marxa en les diferents àrees mencionades.

Entre les mesures ha destacat la creació de l'ingrés mínim vital, que ja beneficia 160.000 llars i que el 2021 duplicarà els pressupostos, fins als 3.000 milions d'euros. Amb aquest increment s'espera arribar a 850.000 llars, més de la meitat amb menors.

El president ha promés aquest dimarts que "molt prompte hi haurà més espanyols vacunats que contagiats de Covid-19", després d'iniciar-se la campanya de vacunació diumenge passat. (https://apuntmedia.es/va/noticies/covid-19/30-000-dosis-setmanals-aixi-continua-el-pla-de-vacunacio-a-la-comunitat-valenciana)

Sánchez ha defensat la transparència com a forma de treball i ha anunciat que cada any retrà comptes de manera semblant. I ha anat més allà. "Espanya se situa en la primera línia internacional a l’hora de retre comptes", ha dit. El govern ha creat un grup d'anàlisi extern format per experts independents de la universitat pública. Professionals que analitzaran i faran un seguiment d'aquests compromisos i que en aquesta primera fase han revisat la metodologia de l'informe i del balanç perquè siga verificable.

Unitat europea i ciutadana, que no parlamentària

El president ha valorat la unitat dels ciutadans i també del suport d'Europa per a recuperar la vitalitat que la pandèmia ha colpejat amb força. I ha lamentat que aquesta unitat no s'haja produït completament en tot l'àmbit polític i parlamentari espanyol.

La Corona emprén la renovació

Sánchez també ha anunciat aquest dimarts que la Corona emprendrà "pas a pas" un full de ruta de renovació quant a "transparència i exemplaritat" en línia amb les mesures adoptades per Felip VI des que va començar el seu regnat al juny de 2014. Sánchez ha aplaudit el discurs que el rei va pronunciar la nit de Nadal en el qual "va marcar clarament el rumb cap al qual vol dirigir la Corona", que és "una monarquia parlamentària, constitucional i adequada a l'Espanya del segle XXI". En qualsevol cas, no ha concretat si en els plans del govern espanyol està aprovar una llei de la Corona.

Sobre aquest tema ha parlat el secretari general del PP, Pablo Casado, que ha avançat que farà costat al govern "per a qualsevol mesura que reforce la monarquia", però deixant clar que qualsevol pas en aquest sentit hauria de fer-se en el marc d'una llei orgànica i no mitjançant una reforma de la Constitució. Casado ha deixat clar que el PP no està "per la labor" de dur a terme una reforma constitucional, al seu parer, per la "crisi institucional" que viu Espanya.

El PP ha criticat l'acte de balanç de Sánchez. Entre altres afirmacions, el seu màxim responsable ha assegurat que el PP farà una comissió de seguiment dels fons europeus que arribaran a Espanya per a pal·liar els efectes de la pandèmia i ha advertit que no en passarà "ni una" si no hi ha transparència i rendició de comptes de les ajudes als espanyols.

Les crítiques han arribat també d'altres partits. La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha dit que la valoració "de debò" de la gestió de l'any de govern de Pedro Sánchez la faran els espanyols i "no els suposats experts triats a dit" per ell mateix. Arrimadas ha assegurat que el govern espanyol ha comés "molts errors i improvisacions". I Vox ha tornat a acusar Sánchez de mentir als espanyols.

També et pot interessar

stats