Sánchez anuncia una nova pròrroga de l'estat d'alarma fins al 9 de maig

Demà comunicarà la seua decisió als presidents i presidentes de les comunitats autònomes.

Sánchez anuncia una nova pròrroga de l'estat d'alarma fins al 9 de maig
Sánchez anuncia una nova pròrroga de l'estat d'alarma fins al 9 de maig

Sánchez ha celebrat que Espanya haja baixat l'índex de contagi del 3 a menys de l'1, el que significa que cada persona infectada no arriba a contagiar-ne una altra. Tot i això, s'ha mostrat prudent i ha explicat que no podem posar en risc tot el que s'ha aconseguit fins ara amb decisions precipitades.

És per això que no es pot començar encara la fase de desescalada i, després de consultar les veus expertes en la matèria, demà traslladarà als presidents i presidentes de les comunitats autònomes la voluntat del govern de tornar a prorrogar l'estat d'alarma dues setmanes més fins al 9 de maig.

Sánchez ha puntualitzat que es tractarà d'un estat d'alarma diferent, amb la vista posada en l'horitzó de la desescalada al mes de maig.

Alleugeriment del desconfinament de la xicalla

El president ha anunciat que és possible alleugerir el supòsit del confinament que afecta xiquetes i xiquetes. Així, a partir del 26 d'abril, el govern prendrà mesures d'alleugeriment per al desconfinament de la xicalla, però sempre amb eixides limitades i subjectes a certes condicions i criteris que seran definits durant les pròximes setmanes en col·laboració amb les comunitats autònomes.. Tot i això, de moment es tracta només d'un xicotet alleugeriment de l'estat d'alarma, ha matisat.

A l'hora de fixar el rang d'edats dels xiquets i xiquetes que podran eixir al carrer s'utilitzarà com a referència la Llei 18/2009, de 22 d'octubre, de Salut Pública, que marca el límit d'edat en els dotze anys, tot i que "falta encara un cert debat amb els experts per a decidir-ho", ha afegit.

Pactes de La Moncloa

Segons Sánchez, la resposta de la primera ronda de contactes ha sigut "receptiva" i la setmana que ve mantindrà reunions amb els partits polítics i després ajuntaments, que seran "elements clau en la reconstrucció".

El president ha explicat que els Pactes de La Moncloa abordaran principalment quatre assumptes afectats per aquesta emergència:

Mesures per a reconstruir i reforçar el sistema de Salut.

Accions financeres i fiscals, per a rellançar el teixit empresarial i els sectors més afectats per la pandèmia, com el turisme, la cultura i l'oci. Aquestes accions estaran orientades principalment a la creació d'ocupació, i a l'ajuda a les PIME i els autònoms.

Mesures de protecció social indispensables perquè ningú es quede enrere.

Assolir una posició comuna en la negociació amb la Unió Europea, ja que aquesta no pot reincidir en els errors del passat.

Possibilitat d'una desescalada territorial

Preguntat per si la desescalada serà per territoris, el president ha explicat que sí que podria ser asimètrica, tal com han demanat alguns presidents autonòmics, entre ells Ximo Puig. "Les realitats territorials són diferents, la incidència i l'impacte del coronavirus són diferents. En la desescalada hi haurà un corpus global i diferents respostes, diferent escala", ha assegurat.

Les mesures no seran definitives

Pel que fa a la fi del confinament i l'estat d'alarma, el president espera que al mes de maig es puga començar la "lenta marxa cap a la normalitat", sempre tenint en compte que tal com ha anunciat el Fons Monetari Internacional, es preveu un panorama amb seriosos retrocessos en què la ciutadania partirà "els estralls d'una guerra sense bombes".

A l'hora de plantejar la desescalada de l'estat d'alarma, ha assegurat que s'actuarà només sota les recomanacions de la comunitat científica, que traslladarà al govern quines coses es poden transitar i modular per a aconseguir els objectius que marca l'OMS.

Sánchez ha volgut deixar clar que es poden produir retrocessos en la lluita contra el virus, i que, en tal cas, es rectificaran les mesures. Al mateix temps que, si hi ha llocs on la pandèmia està controlada, la desescalada podrà ser més ràpida.

Preguntat per un horitzó temporal per a la tornada a la normalitat, Sánchez ha demanat als mitjans un exercici de pedagogia i assumir que hi haurà decisions que no seran eficaces i obligaran a fer un pas enrere. Però "això no serà un fracàs, sinó que anem aprenent com fer front al virus", ha assegurat.

Preus fixes per a les mascaretes

Preguntat per les mascaretes, Sánchez ha dit que aquest diumenge el Ministeri de Sanitat publicarà una orde per al control i la fixació de preus que siguen assumibles per part de la ciutadania, tal i com havien demanat les farmàcies.

També et pot interessar

stats