Rússia modera el confinament malgrat ser el quart país del món amb més contagis

El president Vladímir Putin ordena que la ciutadania torne al treball després de sis setmanes no laborables.

Imatge de portada: Una parella passa per un memorial en homenatge al personal mèdic que ha mort per la Covid-19 a Sant Petersburg, Rússia, l'11 de maig de 2020

Vladímir Putin ha ordenat que la ciutadania torne al treball després de sis setmanes no laborables, una mena de vacances retribuïdes per a tota la població com a mesura per a lluitar contra la pandèmia de la Covid-19. L’anunci del president de Rússia arriba en un dels pitjors moments, quan el país registra més de 221.000 casos i se situa en la quarta posició amb més quantitat de persones infectades.

Putin ha justificat la decisió per la mala situació de l’economia del país. “Les mesures adoptades ens permeten passar a la pròxima fase de lluita contra l’epidèmia, l’inici de l’alçament gradual de les restriccions”, ha dit aquest dilluns en un discurs televisat. El mandatari ha precisat que no és el govern central qui dictarà el full de ruta, sinó que seran els governs regionals els que determinaran quan s’inicia la desescalada tenint en compte la situació epidemiològica dels seus territoris. “I si la situació ho exigeix, potser fins i tot calga augmentar les restriccions”, ha apuntat.

L’alcalde de Moscou, Serguei Sobianin, ja va deixar clara la seua postura la setmana passada en prolongar el confinament per als moscovites fins al 31 de maig, amb la qual cosa, si no hi ha canvis, els habitants de la capital completaran dos mesos tancats a les seues cases. Segons les últimes xifres oficials, Moscou continua sent el focus de la pandèmia en aquest país amb 115.909 casos, 6.169 dels quals en les últimes hores.

El Regne Unit i Rússia superen a Itàlia en quantitat de contagis

El Regne Unit ho va fer en l’última jornada, i Rússia poques hores després. Ambdós països han superat Itàlia en nombre de casos, la qual mostra una corba de contagis que comença a estabilitzar-se. Així, segons les dades de la Universitat Johns Hopkins, el balanç global és el següent: els Estats Units continua com a principal focus de la pandèmia amb vora 80.700 morts i 1,3 milions de contagis, quasi sis vegades més que el segon país en la llista, Espanya, amb vora 227.000 casos registrats. Continuen el Regne Unit, Rússia, Itàlia, França i Alemanya, seguits de molt prop pel Brasil, on la corba d’infeccions continua quasi vertical. Turquia i l’Iran també s’hi sumen, per davant de la Xina, regió on va sorgir el brot del nou coronavirus i que es manté des de fa setmanes per davall dels 85.000 contagis. El balanç global deixa unes xifres de 4,1 milions d’infeccions, vora 286.000 morts i 1,5 milions de persones que han superat la malaltia.

Itàlia permetrà a les regions avançar l’alçament de la quarantena

El govern italià permetrà a les regions avançar al 18 de maig la reobertura d’alguns sectors com el de la restauració, sempre que es continue registrant un menor nombre de nous contagis de coronavirus, en mínims des de fa dos mesos.

Itàlia ha comptabilitzat 179 morts amb el coronavirus l’últim dia, la qual cosa situa el balanç provisional en 30.739, però la xifra de noves defuncions es manté per davall de les 200 des de divendres passat. Així, la corba de la pandèmia continua contraient-se a Itàlia, al mateix temps que les regions insten a accelerar la desescalada i la represa de les seues economies. El primer ministre italià, Giuseppe Conte, va convocar aquest dilluns per via telemàtica els governadors i va acceptar que siguen ells els que decidisquen les reobertures dels negocis sempre que seguisquen un protocol de seguretat específic que es publicarà pròximament. “Des del 18 de maig tots els negocis fins ara suspesos podran reprendre la seua activitat sobre la base d’una programació regional”, ha declarat al final de la trobada el president de la Conferència de les Regions, Stefano Bonaccini.

Després de més de dos mesos d'aturada, Itàlia està en ple desbloqueig des del 4 de maig, quan van reprendre les operacions els sectors de la construcció i la manufactura. És un procés lent i que està previst que continue dilluns amb la reobertura de biblioteques, museus i botigues.

La Xina torna a mínims de contagis

La Comissió Nacional de Sanitat de la Xina ha informat aquest dimarts que ha registrat un sol nou cas de contagi la SARS-CoV-2, després d’un repunt en registrar 17 positius la vespra. Aquest únic es va diagnosticar a la província septentrional de Mongòlia Interior a un viatger procedent de l’estranger.

D’aquesta manera, el nombre d’infectats actius a la Xina queda en 115, deu dels quals es troben en estat greu. L’organisme oficial no va informar de cap mort en l’últim part, per la qual cosa el nombre total de decessos per la Covid-19 es manté en 4.633.

També et pot interessar

stats