El ritme d'ingressos s'acosta a les dades de març

La pressió als hospitals valencians no deixa d'accelerar-se. Ahir es va sumar una xifra rècord de nous ingressos i d'entrades a les UCI.

VÍDEO | El ritme d'ingressos s'acosta a les dades de març

La pressió a la qual el coronavirus està sotmetent els hospitals valencians no fa més que accelerar-se. Ahir, per exemple, es van sumar 162 nous ingressos en planta i 22 a les UCI, dos xifres de rècord des de l'inici de la pandèmia.

A la primavera, el pic de malalts de coronavirus hospitalitzats va arribar als 2.200. Una xifra que, tot i no col·lapsar el sistema, sí que el va sotmetre a un gran estrés. En aquesta segona onada, de moment, hi ha 1.311 malalts en planta. Ara, si el ritme d'ingressos continua igual a final de mes, s'igualarà el màxim de la primera onada.

Pel que fa a l'ocupació de les UCI, a la primavera el pic va ser de 386 persones en cures intensives. Ara ja se situa en 194, però creixent amb força, tot i que en aquesta ocasió hi ha preparats més llits d'intensius que en la primera onada. De moment, les UCI valencianes, globalment, estan al 22% de la seua capacitat. Cal destacar, però, que en alguns departaments de salut l'ocupació està pràcticament al complet.

Llits calents

Alguns metges de cures intensives comencen a parlar de llits calents, és a dir, donar altes a pacients ràpidament perquè hi ha una altra persona que necessita el llit. És l'anomenat triatge. Els metges i metgesses valencians en primera línia parlen de la feblesa del sistema i alerten del problema que s'acosta: la falta de personal qualificat.

José Mataix, metge especialista en cures intensives a l'Hospital d'Alacant, explica la situació que es viu al centre. “L'UCI està molt plena i ocorre molt sovint que hem de traure un malalt que potser es deixaria un dia més però, mira, me la jugue i el trac fora per a ficar-ne a un altre”, comenta el facultatiu.

Als hospitals es tenen en compte moltes variables per a prendre aquestes decisions. Així, el cap de l'UCI de La Fe de València, Álvaro Castellanos, en parla. “Les probabilitats que té de sobreviure, les comorbiditats que té el pacient, el seu nivell funcional previ, és a dir, es valora la seua fragilitat, per dir-ho així”, comenta.

A la Comunitat Valenciana hi ha 19.000 llits hospitalaris. Prop de 1.000 són de cures intensives. Quan s'omplin, s'habiliten quiròfans, àrees de reanimació i fins i tot sales d'hospitalització habitual en alguns casos. Els recursos s'estan estirant fins al límit. Ara preocupa la falta de personal. “És un personal molt ben entrenat, molt qualificat, expert en el maneig de tècniques de suport vital. Poden vindre persones d'un altre servei a donar-nos suport i són benvinguts, però l'ideal és disposar de personal ja entrenat per a treballar en aquestes unitats”, defén Castellanos.

Per la seua banda, Marisa Blasco, president de la Societat Valenciana de Medicina Intensiva, deixa clar que la capacitat “té un límit màxim” que no es pot superar. “En aquests moments encara no passa, però podria arribar a succeir”, afig.

També et pot interessar

stats