Rècord de morts en residències de majors des de maig
En el que va de novembre hi ha 37 víctimes mortals i més de 800 contagiats.
Les residències de majors tornen a estar en el punt de mira de la Covid-19, que està cobrant força de nou especialment al novembre. Només en la primera quinzena ja han perdut la vida 37 persones amb el virus en geriàtrics valencians, deu més que durant tot el mes d'octubre. És la xifra més alta registrada en aquests espais des de maig, quan la Comunitat Valenciana iniciava la desescalada. Destaca el còmput del 10 de novembre, jornada en què van faltar quinze persones residents, el pitjor registre des del 26 d'abril. Des que va començar la pandèmia, les víctimes mortals en residències de majors arriben ja a 680, després de sumar-ne set més aquest dilluns.
Segons l'últim balanç, la Conselleria de Sanitat Universal manté intervingudes quinze residències a la Comunitat Valenciana i hi ha casos actius de coronavirus en 80. En el que portem de novembre, a més, ja s'han confirmat més de 800 contagis entre plantilla i persones internes. Només aquest dilluns s'han registrat 129 infeccions en geriàtrics valencians.
De la segona onada destaquen almenys dos brots importants, que han sumat més d'una desena de morts. S'han produït a la residència DomusVi d'Elda, al Vinalopó Mitjà, i a Savia, ubicada al Puig (Horta Nord). En aquest últim geriàtric el 88% dels residents té anticossos després d'haver superat la Covid-19.
Situació preocupant a La Saleta
L'últim brot rellevant s'ha conegut a la residència La Saleta, de la Pobla de Vallbona (Camp de Túria), on hi ha almenys 76 positius entre residents i personal. Dels 89 majors que s'hi allotgen, se n'han infectat 64, vora el 70%, i hi ha quatre ingressats en hospitals. L'Ajuntament del municipi assegura que el centre està en grau 2 amb intervenció de Salut Pública, i À Punt NTC ha comprovat aquest dilluns com hi accedia un equip de la Unitat d'Hospitalització a Domicili de Llíria per a dur a terme tasques d'inspecció.
Personal del centre assegura que la situació dins és “dramàtica”. Els treballadors de la neteja estan desbordats i ara mateix es busca per la via d'urgència personal en altres empreses per a poder substituir els que s'han contagiat.
L'alcalde de la Pobla de Vallbona, Josep Vicent García Tamarit, s'ha posat a la disposició de Salut Pública, que és de qui depén la intervenció del centre. Ha explicat que des del consistori s'han reforçat els treballs de neteja en l'exterior del centre.
Coordinació amb Aerte
A causa de la propagació del virus, des de la Conselleria de Sanitat posen l’èmfasi en la necessària coordinació amb Aerte, la patronal que engloba residències, i la importància d'extremar les mesures de seguretat en aquests espais. “El màxim control s'ha de donar per part de la gent que treballa allà perquè són els que habitualment entren el virus”, assenyala la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro.
Des d'Aerte insisteixen que els protocols s'estan complint perquè les residències són “les primeres interessades” que no hi haja casos en els seus centres. “La dotació de mitjans i recursos humans que s'està destinant està sent vertaderament gran”, ha apuntat el president de la patronal, José María Toro. També recorda que els contagis actuals suposen el 7% dels que es produïren durant la primera onada, amb casos extrems com la residència DomusVi d'Alcoi on moriren vora la meitat dels residents.