Quinze dies amb coronavirus: així és el calendari de la malaltia

El moment de major risc de contagi es produeix a partir de les 48 hores anteriors als primers símptomes.

Quinze dies amb coronavirus: així és el calendari de la malaltia
Quinze dies amb coronavirus: així és el calendari de la malaltia

La viròloga Margarita del Val va advertir durant el programa A la Ventura de la televisió d’À Punt que encara persisteixen moltes concepcions errònies respecte a la malaltia. En aquest sentit, va recordar que un negatiu tant en test d’antígens com en prova PCR “no vol dir que no estigues contagiat, sinó que no estàs contagiant”. Açò s’explica perquè, encara que la persona estiga incubant el patogen, la infecció pot passar desapercebuda i no ser detectada en eixe moment.

Per a tractar d’entendre per què s’estableixen certs criteris a l’hora de previndre els contagis, i tot i que cada pacient de coronavirus pot presentar variacions notables en les fases del procés infecciós, podem establir una estimació basada en estudis probabilístics que ens permet saber què passa durant els quinze dies que transcorren des que es produeix el contagi fins que la persona està curada.

Quin és el període d’incubació?

El període d’incubació de cada persona depén de molts factors, com ara la genètica i les circumstàncies en què es va infectar, com ara si portava mascareta o no, i el temps que va estar en contacte amb un altre portador del virus.

Tot i això, podem delimitar uns períodes orientatius per a un pacient adult tipus. Un estudi realitzat per Annals of Internal Medicine a partir de 181 casos confirmats de Covid-19 va determinar que el 95% dels pacients tenien un període d’incubació d’entre 4,5 als 5,8 dies (la mitjana se situa entorn els 5 dies). A més, el 97,5% de les persones que desenvolupen símptomes, ho fan abans dels 11,5 dies posteriors a l’exposició al patogen.

En els casos lleus, el temps mitjà des de l’inici dels símptomes fins a la recuperació és de dues setmanes, mentre que quan el pacient ha patit un quadre greu o crític, pot prolongar-se fins a les sis o més.

En quin període es considera un o una pacient infecciós?

Les autoritats sanitàries consideren que s’ha produït un contacte estret amb la malaltia quan una persona ha estat exposada a una altra que ha donat positiu des de les 48 hores anteriors a l’inici del símptomes o la confirmació del positiu en el cas dels asimptomàtics.

Un estudi de The Lancet sobre una mostra de quasi 10.000 pacients va determinar que, a excepció dels casos de major càrrega viral, la malaltia desapareixia a partir del dia 9 després del començament dels símptomes.

Quan és més fiable el resultat d’una PCR?

La PCR es considera una de les proves diagnòstiques més eficients. Tot i això, té un marge d’error proper al 10%. Més enllà d’errades derivades de la tècnica d’extracció de la mostra, o d’altres factors poc freqüents, molts dels falsos negatius detectats responen a un problema que té molt a veure amb el moment en què s’ha fet la PCR.

El problema en aquests casos és que la prova es realitza les primeres hores després del moment del contagi, quan el pacient encara no té suficient material genètic del virus (l’ARN) al seu organisme perquè la PCR el puga detectar.

Una investigació de la Universitat Johns Hopkins, dels Estats Units, revela que la probabilitat de detectar un fals negatiu en la prova disminueix des del 100% el dia del contagi fins al 67% el dia 4. Un dia després, la probabilitat baixa al 38%, justament quan normalment solen aparéixer els primers símptomes. El dia 8, les possibilitats de detectar el virus han caigut ja fins al 12%. A partir del dia 9, la mitjana de falsos negatius comença a créixer de nou fins a arribar al 77% el dia 21.

Què passa després d’una prova PCR?

Després de la detecció d’un cas positiu en una PCR, el pacient ha de complir deu dies de quarantena, i posteriorment és convenient que es sotmeta a una nova prova PCR. Els experts, però, recomanen prolongar aquest aïllament durant cinc dies més.

En casos negatius el consell és fer una quarantena preventiva de deu dies per tal d’evitar el risc de contagi per errors en la prova diagnòstica. Si la persona presentara símptomes clars, les autoritats podrien considerar realitzar una segona PCR dos dies després per a confirmar el negatiu.

També et pot interessar

stats