Puig obri la porta a la vacuna obligatòria per a professions amb col·lectius vulnerables

El president recorda que s'ha de debatre en el Consell Interterritorial perquè cap comunitat pot decidir-ho pel seu compte

Diverses persones fan cua en el punt de vacunació habilitat a la plaça de Manises, de València
Diverses persones fan cua en el punt de vacunació habilitat a la plaça de Manises, de València / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha assenyalat en un acte a Oriola que el debat sobre l'obligatorietat de la vacuna contra la covid-19 està obert, tot i que no és una mesura que puga adoptar una comunitat autònoma de manera unilateral. S'ha referit especialment a les professions relacionades amb els col·lectius més vulnerables, com ara la sanitat o els serveis socials, i ha indicat que "probablement" haurien de tindre "un tractament diferenciat" al de la resta de la societat. 

El cap del Consell ha insistit que el govern valencià "sempre" actuarà amb "la màxima serietat" i de la manera més coordinada possible pel que fa a la vacunació. L'estratègia espanyola i els col·lectius que s'immunitzen en cada moment, ha dit, s'acorden en el Consell Interterritorial del sistema de salut, on estan representats tant el govern estatal com les diferents autonomies. 

En la fase actual de la campanya, amb quasi el 93% de la població diana vacunada —segons ha afirmat el mateix president, més de 4.815.000 valencians i valencianes—, la Generalitat centra els esforços a immunitzar el percentatge que falta. "Vacunar-se és una obligació moral", ha insistit Puig, que ha tornat a llançar una crida a la població ressagada: "Que es vacunen, per ells, per les seues famílies, pel conjunt de la societat".

L'entrada en vigor del certificat covid-19, necessari per a accedir a alguns locals de restauració i a establiments d'oci nocturn, ha animat la vacunació durant els últims dies. La Generalitat ha instal·lat diversos punts mòbils per a administrar el preparat sense necessitat de cita prèvia amb un balanç de més de 12.200 injeccions durant el pont de desembre (entre primeres, segones i terceres dosis).

També et pot interessar

stats