Puig explicarà en les Corts la posició del Consell davant de l'acord europeu de reconstrucció

La Generalitat impulsarà l'oficina valenciana a Brussel·les i projectes relacionats amb eficiència energètica i digitalització.

Puig explicarà en les Corts la posició del Consell davant de l'acord europeu de reconstrucció
Puig explicarà en les Corts la posició del Consell davant de l'acord europeu de reconstrucció

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha valorat de manera molt positiva l'acord que han tancat els vint-i-set socis de la Unió Europea per a constituir un fons de recuperació davant de la pandèmia, dotat amb 750.000 milions d'euros, dels quals Espanya en rebrà 140.000. "Per a una comunitat absolutament europeista com la Comunitat Valenciana, hui és un gran dia", ha dit. I ha avançat que compareixerà a les Corts per a explicar la posició del govern valencià davant d'aquest pacte històric.

Per al govern valencià, una vegada tancat l'acord i fixades les quantitats, el full de ruta està clar. Per a Puig, els anys 2021, 2022 i 2023 seran fonamentals en el nou disseny del pressupost europeu, que es duplicarà en els pròxims exercicis. Un augment, segons ha dit el president, que exigeix que el Consell "mire de manera prioritària l'acció europea".

Puig ha avançat que per davant hi ha mesos de treball intens i que explicarà en el parlament valencià els projectes bàsics sobre els quals treballarà la Generalitat gràcies als fons que rebrà de la UE i que estaran relacionats, segons ha precisat, amb la suficiència energètica, la digitalització i l'enfortiment de l'estat del benestar. També ha explicat que el Consell enfortirà i potenciarà l'oficina valenciana que hi ha a Brussel·les, i també els departaments de la Generalitat que tenen competències directes amb la UE.

De l'optimisme del Botànic a les crítiques de Ciutadans i Vox

Els tres partits que integren el Botànic han celebrat a les Corts l'acord tancat per la UE sobre els fons de recuperació, però han demanat que les comunitats autònomes tinguen veu en el repartiment dels diners que arriben a Espanya. El PSPV, a més, ha assegurat que el govern encapçalat per Pedro Sánchez és de "cogovernança i col·laboració" i confia que arriben 7.000 milions a la Comunitat Valenciana. L'optimisme d'aquests quatre partits contrasta amb les crítiques de Ciutadans i Vox, els dos únics grups que no s'han congratulat pel pacte.

El síndic de Ciutadans, Toni Cantó, ha destacat la "clàusula antipopulista i antinacionalista" de l'acord dels Vint-i-set pel qual Espanya rebrà 140.000 milions d'euros, per tal que no es puguen dur a terme el que ell ha definit com a "ocurrències", com ara l'acord PSOE-Bildu per a derogar la reforma laboral de 2012. Vox, per la seua banda, diu que no es refia del "govern socialcomunista de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, sense cap credibilitat davant d'Europa".

Entre l'oposició, la líder del PPCV, Isabel Bonig, s'ha unit a les celebracions del Botànic perquè a Espanya arribaran 140.000 milions gràcies a la negociació –ha dit– dels parlamentaris europeus. Encara que ho veu com una garantia i una mostra de la solidaritat de la UE, ha exigit que es repartisca amb rigor i vaja a generar economia i a sanitat i educació, "no a muntar quiosquets ni una xarxa clientelista perquè Sánchez i Ximo Puig compren voluntats i seguisquen a la seua butaca".

També et pot interessar

stats