Puig anuncia una nova oficina que capte fons europeus per a afrontar la crisi del coronavirus
L’oposició critica amb fermesa la creació d’un “nou xiringuito” i una presentació del pla de reconstrucció “sense concrecions”.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha comparegut en el ple de les Corts per a explicar la posició del govern valencià sobre l’acord europeu de reconstrucció i informar dels projectes bàsics en què treballarà la Comunitat Valenciana per a optar a aquests fons. Entre les iniciatives figura la creació de l’oficina ‘Nova Generació Unió Europea’, una mesura que el Consell considera fonamental per a la captació de fons europeus en temps de crisi i que l’oposició critica per ser “un nou xiringuito”.
Els fons europeus de recuperació després de la pandèmia són, segons Puig, una oportunitat per a transformar el model productiu de les comarques valencianes cap a la digitalització, la transició ecològica, la igualtat entre homes i dones i la cohesió social i territorial. Tot, dins d’un marc d’extrema incertesa per l’evolució del coronavirus, davant el qual planteja reforçar el sistema públic de salut. Així ho ha ressaltat aquest dijous en la seua compareixença, a petició pròpia, per a valorar l’acord del Consell Europeu per a la reconstrucció de 750.000 milions, dels quals Espanya disposarà de 140.000 per a ajudes directes fins al 2026.
Les línies estratègiques de l’oficina de captació de fons
Puig ha explicat que es traslladarà una carta de projectes per al Pla nacional de recuperació i resiliència, que el govern espanyol presentarà a Brussel·les abans del 15 d’octubre. “Volem influir des de la mirada valenciana”, ha postil·lat. Per a coordinar totes les accions es crearà una oficina que comptarà amb una comissió interdepartamental, un fòrum perquè participen les corporacions locals i un grup de consulta a experts i emprenedors. Comptarà amb el suport de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) i la Càtedra Prospect 2030 de la Universitat de València.
Les línies estratègiques es fonamenten en la seguretat sanitària, amb el reforç d’equips i l’impuls a l’atenció primària; el suport a les pimes, perquè siguen més competitives; el desenvolupament de competències digitals, tant en el sector educatiu com en l’empresarial; el foment a la ciència i l’R+D+I; la sostenibilitat, amb la descarbonització i la major eficiència energètica dels edificis; i la inclusió i la justícia social, per a combatre la pobresa.
Uns altres eixos són una administració més eficient; el reequilibri territorial per a corregir la despoblació i les concentracions de població en la costa, i potenciar l’agricultura; i per últim, les infraestructures, amb la col·laboració dels sectors públic i privat, i amb una especial incidència en el corredor mediterrani.
L’oposició critica la creació d’un “nou xiringuito”
L’oposició ha criticat amb fermesa la creació d’un “nou xiringuito”, en referència a l’oficina encarregada de presentar projectes finançats pels organismes de la Unió Europea. “No té cap pla”, ha recriminat la portaveu del PP, Isabel Bonig, sobre una compareixença que ha qualificat de “genèrica i sense projectes concrets”. “Si parla de pacte verd ha de parlar de reutilització de les aigües, de depuració, de gestió de residus”, ha contestat. El síndic de Ciutadans, Toni Cantó, s’ha expressat en la mateixa línia sobre el que ha qualificat de “moltes promeses i zero concrecions”. “Per a què serveix una nova oficina si ja tenim el mateix a Brussel·les i tantes altres amb relació a Europa”, ha apuntat. Cantó ha advocat per acabar amb unes taxes de temporalitat “insuportables” i una acció contundent en el camp de la innovació energètica i la creació entre patents, entre altres, per a evitar en la Comunitat Valenciana el que ha ocorregut amb Nissan.
La síndica de Vox, Ana Vega, ha afirmat que la situació és esperpèntica i que s’ha d’evitar l’aplaudiment a un “fracàs absolut de la gestió sanitària, econòmica i social de la pandèmia”. La portaveu del partit d’extrema dreta ha resumit el pla de reconstrucció en nous impostos, estudis d’impacte de gènere i “milions d’euros en migració i cooperació internacional”, que en la seua opinió “no salva treballs ni famílies”.
Els socis de govern es blinden en defensa del pacte europeu
El diputat d’Unides Podem, Ferran Martínez, ha sigut molt crític amb els partits de l’oposició per “no defendre el seu país”, fet pel qual considera que s’ha debilitat la posició exterior d’Espanya. Martínez també s’ha dirigit al grup d’ultradreta Vox, al qual ha acusat de ser una “titella de Donald Trump” i d’intentar destruir l'estabilitat d'Europa. Respecte de la recuperació de la Comunitat Valenciana després de la pandèmia i la crisi del coronavirus, Martínez ha assegurat que “els desafiaments no són xicotets, i que s'han d’abordar en les pitjors condicions econòmiques i mantenint el màxim rigor en les mesures sanitàries contra els rebrots”.
El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha apostat per crear una política industrial potent perquè hi haja un paper actiu dels poders públics en les activitats socials, per un estat emprenedor que treballe en l’àmbit de la digitalització i de l’internet de les coses, per apostar pel cooperativisme, perquè siga el centre del model econòmic i que, fins i tot, una empresa referent en la sostenibilitat puga gestionar-ne moltes altres. Per la seua banda, el síndic del PSPV, Manolo Mata, ha defés Europa, i ha dit que tot i que ha comés errors “brutals”, especialment amb el Tractat de Maastricht, amb aquest acord s’han arreglat. “La Unió Europea ha entés que un altre món no només és necessari, sinó també urgent”, ha matisat.