El PSPV es queda sol en la defensa del decret del superàvit
Compromís creu que la mesura infravalora els ajuntaments i els populars ho consideren un “xantatge”.
El conegut popularment com decret del superàvit, que dona opció als ajuntaments per a lliurar al Ministeri d’Hisenda 14.000 milions d'euros dels seus estalvis a canvi de flexibilitzar les despeses, no convenç els consistoris i genera discrepàncies entre les formacions valencianes.
La iniciativa, a proposta del govern d'Espanya, va ser aprovada pels pèls el passat dilluns per la Federació de Municipis i Províncies (FEMP), gràcies al vot de qualitat del president de la federació i alcalde de Vigo, Abel Caballero. Havien empatat a dotze els vots a favor dels alcaldes socialistes i els contraris del PP, Junts per Catalunya i Ciutadans. Esquerra Unida-Podem va desmarcar-se de la posició del PSOE, soci en el govern espanyol, i s'hi va abstindre.
A la Comunitat Valenciana es repeteix un escenari similar. Tots els partits hi estan en contra, a excepció del PSPV, tot i que tampoc en aquest partit hi ha unanimitat. Alguns alcaldes socialistes consultats per À Punt, de fet, s'oposen radicalment al decret.
En declaracions a À Punt, el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i alcalde d’Elda, el socialista Rubén Alfaro, defensa la mesura i creu que permetrà destinar més recursos per a la societat i involucrar-la en l’economia dels diferents pobles i ciutats.
Ara, els ajuntaments tenen un mes i una setmana per a decidir si entreguen o no el superàvit al Ministeri d’Hisenda. La lletra menuda del decret, però, no convenç la resta de partits, que coincideixen a rebutjar la mesura tot i ubicar-se en espectres ideològics tradicionalment enfrontats.
L’alcalde de València, Joan Ribó (Compromís), considera que la mesura tracta els consistoris com si foren “menors d’edat” i no saberen administrar els recursos. “El que vol el govern espanyol és agafar els diners i fer un arranjament amb Hisenda de cara a la Unió Europea”, ha dit.
Més enllà va Wenceslao Alós (PP), alcalde de Moncofa, qui ho considera un “xantatge” per a aquells que vulguen gastar el superàvit, ja que hauran de pagar primer a l’Estat.
Des de Ciutadans, l’alcalde de Rocafort, Guillem Gimeno, creu que la mesura genera desigualtats entre els municipis i torna a crear ajuntaments “de primera i de segona”.
A més, des d’Esquerra Unida, Óscar Navarro, alcalde de Polinyà del Xúquer, afegeix que el decret no té en compte un principi bàsic com és l’autonomia local.