Els preus cauen al maig un 1,1% respecte a 2019 i els del transport lideren la baixada

La taxa interanual de l'IPC està dues dècimes per davall de la registrada a l'abril, el mes més crític de la pandèmia.

Els preus dels carburants han caigut a l'Estat un 8% al maig
Els preus dels carburants han caigut a l'Estat un 8% al maig / Arxiu

Els preus a la Comunitat Valenciana han caigut un 1,1% interanual al maig, a la meitat de la pandèmia de la Covid-19, segons la dada confirmada aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'índex de preus de consum (IPC) està dues dècimes per davall de la dada registrada a l'abril (-0,9%).

La baixada més gran respecte al maig del 2109 s'ha registrat en transport (-8,6%), seguit d'habitatge (-6,5%). Per darrere, a distància, estan el parament (-0,4%) i l'oci i la cultura (-0,1%). Per contra, els aliments i les begudes no alcohòliques han crescut un 3,5%, l'hoteleria i la restauració un 1,8% i l'ensenyament un 1,7%.

En canvi, si es comparen els preus amb abril de 2020, la pujada més gran de preus en comparació amb el mes passat és en vestit i calcer (2,6%), seguit d'hotels, cafés, restaurants i altres (0,4%), habitatge (0,3%) i aliments i begudes no alcohòliques i parament (0,2%).

En el conjunt d'Espanya, la caiguda de preus és menor que a la Comunitat Valenciana, un 0,9% al maig respecte al mateix període del mes anterior, a causa del descens dels carburants. Es tracta de la reculada més gran de la taxa interanual de l'IPC des de fa quatre anys i està també dues dècimes per davall de la registrada a l'abril (-0,7%).

La caiguda dels preus, però, ha sigut inferior a l'esperada, perquè l'indicador avançat a la fi de maig havia previst un retrocés de tres dècimes, fins a l'1%. En tot cas, amb aquest enfonsament de dues dècimes, l'IPC interanual encadena quatre mesos de descensos i suma dos mesos en taxes negatives.

En el capítol de transport, en què s'inclouen els carburants, els preus han caigut a l'Estat un 8% al maig en taxa interanual, més d'un punt per davall del descens registrat a l'abril. Els preus dels aliments han continuat pujant encara que de forma més moderada. Així, han pujat un 3,5%, cinc dècimes menys que l'alça d'abril.

També et pot interessar

stats