Els tests d'antígens costaran un màxim de 2,94 euros des de dissabte

Darias defén que s'ha tractat d'establir un preu "el més assequible possible" i que el fonamental era garantir primer el subministrament de les proves

Una farmacèutica amb un test d'antígens en la mà
Una farmacèutica amb un test d'antígens a les mans / Europa Press

Els tests d'antígens per a detectar la covid-19 costaran com a màxim 2,94 euros a partir de dissabte, quan entre en vigor la resolució aprovada per consens per la comissió interministerial dels preus dels medicaments aquest dijous. Ho ha confirmat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, en la roda de premsa posterior a la reunió d'aquest organisme col·legiat del mateix ministeri, de què formen part també altres ministeris i les comunitats autònomes.

La limitació de preu, que es publica aquest divendres en el Butlletí Oficial de l'Estat, s'aplica a tots els tests d'antígens per a autodiagnòstic de venda en farmàcia i autoritzats per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), ha precisat Darias. La ministra ha defés durant la compareixença que s'ha tractat d'establir un preu "el més assequible possible", mantenint sempre "l'equilibri necessari perquè el producte estiga disponible en el canal farmacèutic". 

Quasi dos anys després que esclatara la pandèmia de coronavirus, el govern d'Espanya ha fixat per llei el preu amb l'objectiu de frenar l'especulació generada per l'augment de la demanda de la prova davant l'allau de contagis de la sisena onada i el canvi d'estratègia de les autoritats sanitàries, que s'encamina ara cap a l'autodiagnòstic. El desabastiment d'aquests tests va disparar els preus fins als 10 o 12 euros per unitat en algunes farmàcies, segons l'anàlisi que va dur a terme l'associació de consumidors Facua en ciutats com Barcelona, Madrid, Sevilla, València i Vitòria.

La ministra de Sanitat ha reconegut que en les últimes setmanes s'havia produït una tensió en el mercat dels tests d'antígens i ha defensat que en aquest context l'objectiu "prioritari" del govern espanyol era, primer, "establir el subministrament davant la demanda exponencial" i, una vegada assolit, el següent pas era acordar una regulació per a fixar un preu màxim de venda, "donat que es tracta d'un producte de molta demanda".

Les farmàcies "assumeixen" el preu, "per davall del cost"

El Consell General de Farmacèutics i la Federació de Distribuïdors Farmacèutics (Fedifar) "assumeix" el preu màxim de 2,94 euros fixat per als autotest d'antígens "per responsabilitat", però denuncia que comportarà que "la majoria" de les apotecaries els dispense per davall del preu d'adquisició, segons ha manifestat en un comunicat després de conéixer la decisió del govern espanyol. També hi ha reacció de la Federació de Distribuïdores Farmacèutiques (Fedifar), que afirma que “circumstàncies extraordinàries requereixen mesures extraordinàries”. “Si en aquest moment complicat se sol·licita a les empreses de distribució farmacèutica fer un esforç més en el nostre compromís amb els ciutadans, l'assumim”, ha assenyalat la presidenta de l'ens, Matilde Sánchez.

Des de les dues organitzacions han remarcat la importància d'aquests test de detecció com a bé sanitari de primera necessitat que necessita les màximes garanties i controls sanitaris, com s'està fent a Espanya a través de l'Aemps. “Els interessos mercantils no tenen cabuda si parlem d'una eina essencial en la lluita contra la pandèmia”, ha afirmat Jesús Aguilar, president del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics.

També et pot interessar

stats