PODCAST | El test ràpid en que treballa Fisabio detecta diferents virus a través de l’alé i estarà llest a partir de 2021
Com que no és un mètode invasiu, la prova podria aplicar-se en l’entrada d’aeroports, estacions de tren i hospitals.
La Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) treballa, juntament amb una empresa israeliana, en el desenvolupament d’un nou test de diagnòstic ràpid de diferents virus, com la Covid-19 o la grip. A diferència dels tests PCR o els sereològics, aquests detectaria la presència del virus en menys de dos minuts a través de l’aire espirat pel nas i costaria menys d’un euro.
En una entrevista a la ràdio d’À Punt, el director de l’Àrea d’Investigació en Vacunes de Fisabio, Javier Díez, ha explicat el funcionament de la prova en què treballen, que podria estar llesta l’any que ve. En concret, el test s’encarregaria de detectar, a través de l’alé, els “excrements” dels que es desprenen les cèl·lules en el moment en què són infectades per un virus.
Díez ha apuntat que com que no es tracta d’un mètode de detecció invasiu, podria aplicar-se en aeroports, estacions de tren o hospitals, per a permetre o no l’entrada de les persones en els seus recintes.
Sobre l’aplicabilitat d’una futura vacuna en els pròxims mesos, l’expert ha assegurat que des de Fisabio estan “preparant el terreny” per a poder monitoritzar els seus beneficis i efectes secundaris. En aquest sentit, ha afirmat que s’ha d’organitzar una xarxa d’hospitals per a controlar les diferents vacunes que hi haurà al món. “Des de Fisabio volem saber quines són les més segures i les més eficaces i saber així quina es la que més li interessa comprar al govern valencià”, ha dit.