Les persones majors de 65 anys necessitarien una tercera dosi si no han passat la Covid-19

Els primers resultats d’un estudi en persones grans vacunades mostren que la immunitat només dura tres mesos després de la vacunació

Vacunació de la segona dosi a una interna de la residència d'Almassora, aquest dilluns
Imatge d'arxiu de la vacunació de la segona dosi a una interna de la residència d'Almassora / À Punt NTC

Les persones grans han sigut un dels col·lectius més fortament colpejats per la pandèmia, que ja ha ocasionat 30.000 defuncions en persones que vivien en residències espanyoles. 

De fet, les persones més grans van ser les primeres a rebre la vacuna i, a hores d’ara, segons el Ministeri de Sanitat, han rebut la pauta completa el 100% de les persones majors de 80 anys, el 98,1% de les de 70 a 79 anys i el 91,2% de les de 60 a 69 anys. 

Fins ara es pensava que totes aquestes persones havien assolit la immunitat contra el coronavirus, però els primers resultats d’un estudi elaborat per l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS) mostren que les que no han passat la Covid-19 podrien necessitar una tercera dosi.

L’estudi ha analitzat els nivells d’anticossos de 98 persones residents en tres centres geriàtrics, de les quals més d’un 80% es va infectar durant la primera onada de la pandèmia i el 100% va rebre, mesos més tard, dues dosis de la vacuna de Pfizer.

Comparant mostres de sang d’abans de la vacunació i de tres mesos després, es pot observar que les persones que havien passat la Covid-19 abans de rebre la vacuna mostren una resposta immunitària molt més potent, mentre que les que no l'havien passada tenen nivells molt baixos d’anticossos que disminueixen a mesura que incrementa l’edat. 

Aquesta resposta immunitària compromesa i una alta probabilitat de patir diverses malalties cròniques afegides fa que les persones majors tinguen més probabilitat de patir una Covid-19 greu. 

Els resultats de l’estudi demostren la importància de seguir estudiant l’efecte dels vaccins en les persones grans i fan plantejar la necessitat d’adaptar la pauta de vacunació, sobretot per als que no han passat la infecció, assenyala el director d’IrsiCaixa i cap del servei de malalties infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet.

L’OMS demana una moratòria mundial a la tercera dosi

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat aquest dimecres una moratòria mundial a una tercera dosi de les vacunes contra la Covid-19, després que Israel, Alemanya i el Regne Unit decidiren oferir una dosi de reforç a la població més gran, i mentre altres països rics han començat a plantejar-s’ho.

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, assegura que entenen la preocupació dels governs per protegir la població de la variant delta, però consideren inacceptable que els països que ja han utilitzat la majoria dels subministraments de vacunes els utilitzen encara més, mentre que les poblacions més vulnerables del món segueixen sense protecció.

El ben cert és que, de 4.000 milions de vacunes administrades a nivell global, més del 80% han sigut en països d'ingressos alts i mitjans, que representen en conjunt menys de la meitat de la població mundial, tal com ha precisat Tedros.

També et pot interessar

stats