Patronals del sector, UGT i PP demanen paralitzar la llei valenciana del joc

El Botànic la considera “necessària” i “urgent” i critica que “la dreta caiga fàcilment en pressions”.

Cartell penjat en l'entrada d'un bar
Cartell penjat en l'entrada d'un bar / À Punt NTC.

Les patronals del sector del joc i el sindicat UGT demanen que es paralitze la Llei del joc valenciana que se sotmetrà a votació el dilluns 25 de maig en les Corts. Diverses associacions com ara Andemar, Anesar, Apromar, Asvomar; les patronals Cejuego i Anesar (ambdues pertanyents a la CEOE), i la Confederació d'Empresaris d'Hoteleria i Turisme de la Comunitat Valenciana (Conhostur), han emés un comunicat conjunt per a expressar la preocupació davant la possible aprovació de la norma.

La votació estava prevista per a la primera quinzena de març però va haver d'ajornar-se per la pandèmia de coronavirus. Ara, les organitzacions del sector del joc argumenten que la llei es va redactar en un escenari anterior a la Covid-19 i això "la deslegitima completament, en haver canviat dràsticament el nostre món i societat". Segons denuncien, es tracta d'una llei "enormement restrictiva" amb el joc i "suposaria el tancament de més del 95% dels salons en els pròxims anys". Les associacions calculen que el joc suposa el 2,3% del PIB valencià i genera 140 milions d'euros en impostos directes per a la hisenda.

A les reivindicacions de les entitats del sector s'ha unit també el sindicat UGT, que recorda que el joc privat a la Comunitat Valenciana aporta 39,2 milions en cotitzacions a la Seguretat social, a més de 7.000 ocupacions directes i 30.000 indirectament en el sector de l'hoteleria. "Sol·licitem un nou procés normatiu que done més garanties als treballadors del sector", ha comentat Gonzalo Aranda, secretari sectorial d'Hoteleria i Turisme de la Federació Estatal de Mobilitat i Consum de la UGT-PV.

El PP ja ha dit que votarà en contra de la llei en considerar que suposarà un "suïcidi" per al sector de l'hoteleria en plena crisi per l'estat d'alarma. Igual que Ciutadans, la síndica del PPCV a les Corts, Isabel Bonig, ha advocat per retirar la norma mentre es prolongue la situació d'alarma. Tot i això, també planteja una possible moratòria si, com està previst, tira avant.

El Botànic la considera “necessària” i “urgent”

Per la seua banda, els portaveus dels grups que formen el Botànic defenen que la norma és imprescindible i urgent i han criticat que la dreta caiga fàcilment en pressions. Així, la síndica de Podem, Naiara Davó, ha assegurat que és “completament necessària perquè en els últims anys les taxes de ludopatia han crescut”, i s’ha convertit en una “plaga entre la gent jove”.

Per a Fran Ferri (Compromís), la llei “era urgent fa sis mesos, fa un any i fa quatre anys”. Per això, ha instat a posar fi a “una de les situacions més preocupants que estan tenint els valencians”. “No podem deixar la salut en mans de l’economia”, ha postil·lat.

D’altra banda, el síndic del PSPV, Manolo Mata, ha criticat la “marxa arrere” de Ciutadans, que ha sol·licitat retirar la norma. Així, ha destacat que el joc “no es pot convertir en un element estructural” i ha recordat que la llei no suposarà “cap tancament, sinó no permetre que n’hi haja més quan s’acaben les concessions”. A més, ha criticat que “la dreta caiga fàcilment en les pressions dels lobbies”.

També et pot interessar

stats