La pandèmia baixa de l’escenari a més de 300.000 ballarins en el Dia Internacional de la Dansa

Cultura difon el documental ‘Dansem’, que mostra l’experiència artística d’adolescents d’un centre de Burjassot.

Un dels espectacles de dansa urbana inicialment previst en Dansa València, que ha hagut de suspendre's per la pandèmia

El confinament obliga, enguany des de la distància, els qui estimen la dansa a gaudir d’aquesta manifestació artística, en el seu Dia Internacional. La pandèmia allunya dels escenaris els vora 300.000 ballarins professionals que hi ha al conjunt del país, com també ha allunyat els aficionats a la dansa, que hauran de gaudir d’aquesta manifestació artística a través de la pantalla, amb les propostes de les plataformes digitals.

Una és la que ha impulsat l’Institut Valencià de Cultura, en el seu canal #QuedatACasa. Es tracta del documental Dansem, de la videoartista Gema Iglesias. Aquest treball audiovisual ens aproxima al projecte didàctic de l'espai La Granja de l'IVC, en què els coreògrafs Ramón Baeza i Idoya Rossi van treballar durant un curs amb un centenar d'alumnes d'ESO de dos instituts de Burjassot perquè descobriren el cos i el moviment. El seu treball va tancar el festival Dansa València de l’any passat.

D’altra banda, els teatres municipals de València, La Mutant i el Teatre El Musical (TEM), s’uniran a la celebració amb la publicació del manifest reivindicatiu d’aquesta celebració internacional de la dansa, que enguany signen el coreògraf sud-africà i fundador del Vuyani Dance Theatre, Gregory Vuyani Maqoma. El ballarí recorda que “estem travessant tragèdies inimaginables en un temps que millor podria descriure’s com una era posthumana”. Per això, reivindica la necessitat "ara més que mai, de ballar amb un propòsit per a recordar al món que la humanitat encara existeix".

Gregory Vuyani Maqoma apunta, en el seu manifest, que “la dansa, més que mai, ha de donar un fort senyal als líders mundials”. “El nostre propòsit s’esforça per canviar el món, pas a pas”, ha afegit.

Pròxims espectacles coreogràfics

Des dels teatres municipals de València han avançat que la dansa tornarà als escenaris de La Mutant i el TEM al juliol, amb la segona edició de Club Mutant, el punt de trobada de la dansa en totes les seues expressions. I a partir de setembre, aquests dos espais municipals organitzen el Festival 10 Sentits, La Mutant acollirà un certamen coreogràfic internacional i el TEM, el muntatge de referència internacional “Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich”. A més, tindran lloc diversos espectacles del Circuit Bucles i Valencia Dancing Forward.

El sector de la dansa ocupa vora 300.000 professionals que han fet dels moviments coreogràfics la seua manera de viure. Aquests ballarins fan unes 155.000 representacions públiques a l'any, que segueixen prop de 50 milions d'espectadors i que generen un impacte econòmic d'uns 1.000 milions d'euros a l'any, segons fonts del sector.

La llei de mecenatge, entre les reivindicacions

Ara estan parats a causa de la pandèmia. Per això, un centenar d’ells han signat un manifest que, amb el lema “En defensa de la dansa”, han reivindicat un “futur viable” per a pal·liar els efectes “catastròfics” de la pandèmia. Entre les alternatives que reclamen els professionals de la dansa, han plantejat reivindicacions “històriques”, com ara el pacte d’estat de cultura, la llei de mecenatge i l’estatut de l’artista.

També et pot interessar

stats