La PAH demana que no hi haja cap desnonament almenys fins al 31 de desembre de 2021

També reclama al govern del Botànic l’ampliació del parc públic d’habitatge.

El portaveu del PAH, aquest matí, a les Corts.
El portaveu del PAH, aquest matí, a les Corts.

José Luis González Meseguer, portaveu de la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques ha demanat que no hi haja cap desnonament a la Comunitat Valenciana almenys fins al 31 de desembre de 2021. González ha fet aquesta petició davant la comissió per a la reconstrucció de les Corts, que aquest dimecres ha celebrat l'última ronda de compareixences.

El representant de la PAH ha dibuixat un escenari complicat per a la vivenda i per a les famílies més vulnerables. Falta d’habitatge social, preus del lloguer disparats i un índex de pobresa preocupant formen part del dibuix que ha mostrat a les Corts. González ha recordat que entre 2008 i la Covid-19 hi ha hagut a la Comunitat Valenciana 200.000 desnonaments, una cinquena part del total a Espanya. I que entre gener i febrer, principalment, hi va haver 1.454 famílies que han hagut d'abandonar la vivenda. També ha recordat que els desnonaments es van tornar a reprendre el 4 de juny.

Entre les fórmules per a afrontar la crisi econòmica derivada de la pandèmia el responsable de la plataforma ha demanat diverses mesures, entre les qual es troba la paralització dels desnonaments i una ampliació clara del parc públic d’habitatge.

El comerç demana més facilitats

El sector comercial està molt atomitzat i en hi predominen les micropimes i els autònoms. El president de la patronal del xicotet comerç, Rafael Torres, ha defés davant la comissió per a la reconstrucció de les Corts la importància d’un sector que “estratègic” que dona treball estable i que ha sigut fonamental per a la població durant l’estat d’alarma, però ha advertit de que el 20% de les botigues podrien tancar en els pròxims mesos si no es prenen mesures d’ajuda. Torres ha detallat que la caiguda de la facturació ha sigut superior al 75% durant els moments més durs de la pandèmia i que el 70% de les tendes no han pogut obrir portes durant tot l’estat d’alarma i no s’ha pogut beneficiar de la liquiditat i de les ajudes dissenyades per les condicions establides.

El xicotet comerç ha demanat mesures per a dotar de liquiditat a les empreses, suspensió o bonificacions de tributs i cotitzacions a la Seguretat Social, exoneració i ajornament dels impostos municipals i autonòmics, agilitat en la tramitació d’ajudes i subvencions, evitar una pujada dels impostos, sobretot dels que impacten en el consum com ara l'IVA, ampliació dels ERTO fins a desembre, invertir en digitalització, fomentar el relleu generacional, lluitar contra la competència deslleial i evitar que les entitats bancàries facen la competència venent tots tipus de productes i establir campanyes de sensibilització per als consumidors, campanyes per a incentivar el consum. El responsable de comerç també ha demanat algunes mesures legislatives, entre les quals hi ha tornar al model de rebaixes anterior a la desregulació actual.

També et pot interessar

stats